Ministern nära tårar efter berättelserna: ”Tack för att ni visar vägen”

avLeo Pettersson

NÖJE

Alice Bah Kuhnke visste inte vad hon skulle förvänta sig.

Efteråt var kulturministern nära till tårar.

– Tack för att ni synliggör förtryckande normer och strukturer, säger hon till skådespelarna.

Södra teatern i Stockholm var smockfull på söndagskvällen. Detta med anledning av skådespelarnas manifestation om övergrepp och trakasserier i branschen.

När Nöjesbladet pratade med Alice Bah Kuhnke på svarta mattan innan föreställningen var hon osäker på hur det skulle bli. Hon var mest inne på att kampanjen behövs och att den gör skillnad.

– Vi, du och jag, har chans att vara del av det stora skiftet, när vi faktiskt gick från vackra ord på papper till att faktiskt skapa förändring.

”Tack för att ni visar vägen”

Efter att skådespelarnas egna ord tog hon plats på scenen.

Märkbart rörd, och nära till tårar, ville hon förmedla ett tydligt budskap till personerna i uppropet: Tack.

– Tack för att ni mäktar med att sätta ord på övergrepp och förnedring. Tack för att ni synliggör förtryckande normer och strukturer. Tack för att ni inte värjer för att skapa dålig stämning. Tack för att ni är förbannade och modiga. Och tack för att ni organiserat er och inspirerat systrar i vitt skilda sektorer av samhället att samlas och ropa ”nej, nu är det nog”, säger hon i livesändningen.

Men tacken från kulturministern tog inte slut där.

– Tack för att ni visar vägen. Från tystnad och övergrepp till öppenhet och respekt. Tack för att ni har lagt skammen hos den, hos dem, där skammen ska ligga. Och tack för att ingen längre kan säga att den inget vet. Istället måste vi alla svara på vad vi gör åt allt det vi känner till. Tack.

ARTIKELN HANDLAR OM