Så klär sig modebloggarna i höst

Del 2 av 2. De är stilsäkra, shoppingtokiga och driver några av Sveriges största bloggar med inriktning mode. Sofis mode har fått en pratstund med fem sköna tjejer med olika klädstilar - här är deras bästa stylingtips inför hösten 2012.

Sophie Rosensvärd Ghauri
Sophie Rosensvärd Ghauri

Namn: Sophie Rosensvärd Ghauri

Ålder: 27

Bor: Östermalm

Blogg: improveme.se/sophierosensvard

Yrke: Event Manager på Jagodu.com och snart mamma till en liten dotter som beräknas komma I början på november.

Hur klär man sig gravidsnyggt?

- Genom att inte försöka dölja sin graviditet i för stora kläder. Embrace your pregnancy! Jag går i likadana kläder nu som innan jag blev gravid med den enda skillnaden att klänningarna måste vara empir-skurna under bysten och att de vanliga jeansen och byxorna bytts ut till gravidbyxor, tajta sådana såklart.

Kan du beskriva din stil?

- Svårt att pin-pointa exakt men jag skulle nog beskriva min stil som ganska “chic” med diverse tuffare inslag. Det kan exempelvis vara ett par höga leopardklackar, en väska med nitar eller en jacka i skrikig rosa. Tydligt är i alla fall att min stil blir mer och mer klassisk ju äldre jag blir. Jag satsar mer på enkla basplagg i bra kvalitet som jag sedan dressar upp med mer framstående accessoarer, klackar eller ytterplagg.

Hur kommer du klä dig i höst?

- Så fort jag blivit av med mina mammakilon, vilket inte lär ta så lång tid om jag får bestämma, blir det på med skinnbrallorna och välskräddade skjortor och toppar. Jag kommer säkert bära en hel del stickat också, dels för att det är snyggt men även för att det krävs i vårt kalla klimat. På sommaren fyller jag min garderob med gälla färger som till hösten byts ut mot svart, grått och vinrött. Ytterplaggen är ack så viktiga på hösten och där varvar jag en maskulint skuren kappa, med en glamorös päls och till slut när vintern tar över blir det min nyinköpta Moncler-dunkappa med stor pälskrage för hela slanten. Jag gillar ju även höga klackar och så länge det går knallar jag runt i höga svarta boots och stövlar, gärna med en extra “touch” i form av ett snyggt spänne eller liknande.

Vilka nyckelplagg kommer du att satsa på i höst?

- Skinnbyxan (ska bara hitta den perfekta först), den välskräddade kappan och svarta högklackade boots.

Vad skulle du aldrig ta på dig?

- Haremsbyxor.

Går det att kombinera sin sommargarderob med sin höstgarderob på något kreativt sätt?

- Ja, de flesta toppar, blusar och skjortor kan ju användas tillsammans med exempelvis en kofta och vissa klänningar kan du använda med grovstickade strumpbyxor. Men skippa de gälla sommarfärgerna och blommönstrena, de hör hemma i sommargarderoben.

Enligt en undersökning som Tradera tagit framshoppar hela 70 procent av Sveriges kvinnor plagg på sommaren som de sen inte använder. Stämmer det in på dig?

- Absolut! Man är ju ute på stan betydligt mer på sommaren och då händer det ju oftare att man slinker in I olika butiker och shoppar på sig söta sommarklänningar, skira toppar och platta sandaler. Så fort solen tittar fram ökar våra endorfiner och när shoppingen då är nära till hands så trillar man dit helt enkelt. I alla fall jag! J Dessutom tränar man ofta lite mer innan sommaren för att komma I “beach”-form och då sitter ju alla plagg så mycket batter vilket naturligtvis leder till ökad shopping.

Frida Cederholm
Frida Cederholm

Namn: Frida Cederholm

Ålder: 25 år

Bor: Stockholm

Blogg: Fridabloggar.se

Aktuell med: Ny modebloggare på blogg.se:s modesatsning STIL.

Hur klär du dig?

- Jag har en ganska klassisk stil med mycket grundfärger, ofta i en kombination av olika material och mönster i en mix av budget och lyx. Klär mig efter principen ”less is more”, så på mig ser ni enkla outfits inspirerade av rådande trender.

Hur shoppinggalen är du 1-10?

- 10,0! Mode och shopping är det absolut roligaste jag vet!

Vad kommer du satsa på i höst?

- I höst satsar jag på kabelstickade tröjor i murriga färger som burgundy, marinblått och metallic. Även mycket army- och leopardmönstrat, denim, peplumöverdelar och nitade boots. Skinn som material är en återkommande hit varje höst, denna höst i form av quiltad skinnjacka, skinnbrallor och skinnkjol i min garderob. Två höstmåsten på min önskelista är ett par skinnstövlar á la Givenchy samt ett par glittriga sneakers från Miu Miu.

Vilka är dina nyckelplagg?

- Burgundyfärgade skinnbyxor, leopardmönstrad sweater, den vita transperenta blusen, quiltad skinnjacka och en svart Balenciaga-väska som jag drömmer om.

Går det att kombinera sin sommargarderob med sin höstgarderob på något kreativt sätt?

- Det roligaste med mode är att det är fullt tillåtet att låta kreativiteten flöda, man skapar själv sina gränser. De svarta skinnshortsen, jeansskjortan och de spetsiga pumpsen funkar både sommar som höst. Under sommarhalvåret matchar jag jeansskjortan med benvita virkade shorts, och på hösten till ett par vinröda skinnbrallor och boots.

Shoppar du plagg på sommaren som sedan inte kommer till användning?

- Det farliga med de årliga sommarreorna är att man shoppar plagg för att det är billigt, sen blir det en garderobsvärmare med prislappen kvar. Jag har försökt att lära mig av mina misstag, och shoppar mestadels användbara märkesplagg på reorna.

Anna Wiklund
Anna Wiklund

Namn: Anna Wiklund

Ålder: 29

Bor: Umeå

Blogg: www.annawii.blogg.se

Aktuell med: Mångsysslare, modebloggare och mediastudent

Kan du beskriva din stil?

- Det är svårt att sätta en etikett på min stil, men jag skulle säga att den är en mix av romantiskt sockersött och bohemiskt 70-tal med en gnutta 60-tal.

Hur kommer du klä dig i höst?

- I höst kommer jag att inspireras lite extra av just 60-talet så det blir en hel del korta, vida kappor, snygga tweed-jackor och lite "school girl"-inspirerat mixat med bohemiska element. Det känns som en perfekt kombination för hösten 2012!

Vilka är dina nyckelplagg?

- Chanel-inspirerade tweed-jackor, nätta, kabelstickade tröjor samt vippiga kjolar.

Enligt en undersökning som Tradera tagit fram shoppar hela 70 procent av Sveriges kvinnor plagg på sommaren som de sen inte använder. Har det hänt dig?

- Oftast inte men denna sommar har ju varit smått katastrofal så jag har tyvärr inte hunnit använda alla fina sommarplagg och framförallt inte badkläderna. Som tur är går ju det mesta att använda även i höst bara man är lite kreativ!

Hur shoppinggalen är du 1-10?

- Jag är nog mer klädgalen än shoppingggalen och kan sitta och kika runt på kläder i timmar via nätet utan att köpa något. Det är rätt bra eftersom jag är student och inte kan göra av med allt för mycket pengar!

Hur kombinerar man sommargarderoben med höstkläderna på ett smart och snyggt sätt?

- Jag har ingen specifik sommar- eller vintergarderob utan blandar hej vilt oavsett säsong. Men ett bra tips är att återanvända alla fina sommarklänningar tillsammans med en kabelstickad tröja, strumpbyxor och boots. Det blir oftast en hit och på så vis slipper man köpa en massa nya kjolar när hösten rullar in!

Joanna Fingal
Joanna Fingal

Namn: Joanna Fingal

Ålder: 24 år

Bor: Stockholm

Blogg: www.joanna.metromode.se

Aktuell med: Jobbar som modeassistent på Metro Mode, och är frilans fashion-stylist där jag i höst bland annat gör Körslaget på TV4.

Hur klär du dig?

- Min stil är väldigt enkel egentligen, inte massa krusiduller och färgchockar. Tidigare kunde jag verkligen explodera när det kommer till kläder, nu vet jag nog mer vilka färger jag passar i, och vilken stil jag ska köra på. För mig är det väldigt basic, stilrent och snyggt, tillsammans med accessoarer och väskor.

Hur kommer du klä dig i höst?

- Jag kommer köra mycket på svart, grått & marint. Stora, gosiga koftor att värma sig i, men framförallt för snygghetsgraden. Tänk en stor marinblå ullkofta till en vippig svart kjol, och höga Givenchy liknande stövlar - 10 poäng! Något annat jag är helt fast och besatt i är leopard. En kappa i det mönstret är drömmen.

Vilka är nyckelplaggen?

- Vippiga kjolen/klänningen, men också svarta jeans. Världens bästa "vet-inte-vad-jag-ska-ha-på-mig-idag" plagg.

Hur shoppinggalen är du 1-10?

- Alltid när en ny säsong stundar runt hörnet är man ju lite extra galen ska jag erkänna. Och hösten i sig är ju underbar kläd- och modemässigt. Så ja för att erkänna, jag är nog en 10:a där. Nästan så mina nära och kära tror jag behöver hjälp, ha ha skämt och sido.

Semestershoppar du plagg som sedan hänger orörda i garderoben?

- Sommarplagg är svårt. Ofta hetsköper folk på sommaren för att vädret och solen strålar, det är varmt ute och man säger gärna alltid något i stil med: "Åh, tänk när jag är brun, då kommer den här vara underbar". Ofta är det skrikiga färger, och absolut, det kan vara jättefint, men ofta ingen "saver". Det hängs in i garderoben, används inte på hela året, plockas fram till nästa sommar och då har man tröttnat innan man ens hunnit använda den. Satsa på basplagg istället, det funkar nätt och jämt.

Går det att kombinera sin sommargarderob med sin höstgarderob på något kreativt sätt?

- Absolut! Använd till exempel kjolarna till en stor stickad tröja och under sensommaren när det fortfarande är varmt går det att kombinera shorts till en bomberjacka. Alla sätt är ofta bra sätt! Låt kreativiteten flöda!

Elsa Ekman
Elsa Ekman

Namn: Elsa Ekman

Ålder: 25

Bor: På Gärdet i Stockholm

Blogg: elsaekman.freshnet.se

Yrke: På en advokatfirma inne i stan.

Kan du beskriva din stil?

- Den är väl rätt så chill med en tvist.

Hur kommer du klä dig i höst?

- Jag kommer nog att precis som innan att blanda mjukt med hårt - fast ännu vassare. Gärna korta vippiga kjolar, men samtidigt försöka att undvika strumpbyxan så mycket som möjligt, då kör jag hellre på långkappan över om jag inte vill frysa. Jag kommer även att satsa på mössor, skjortor och sedan är jag ute efter den perfekta mönstrade byxan.

Shoppar du mycket?

- Oj, jag är nog en 0,5 av 10. Jag köper bara plagg som jag blir sådär kär och galen i. Sånt som jag sätter på mig redan i hallen hemma, sedan går jag runt i det hela veckan ungefär.

Hur kombinerar man sommargarderoben med höstens tjockare plagg?

- Den blommiga kjolen fungerar fint tillsammans med en stor stickad tröja och boots. En "sommar-outfit" kan bli höstig bara genom att addera en värmande halsduk. Så jag tycker att man ska mixa och trixa lite, och inte byta ut hela garderoben.

Missade du del 1? Klicka här för att komma till den första artikeln med modebloggarna.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN