Vitryssland: Spriten skulle till journalister

Publicerad 2013-05-09

Avslöjar vad landet skulle göra med vodkaflaskorna

1000 vodkaflaskor stoppades i tullen.

Spriten skulle Vitrysslands Eurovision-delegation ge till journalister.

– Istället kommer våra gäster nu få smaka Absolut vodka som tillverkas i Sverige, säger Dmitry Baranov i den vitryska delegationen.

Den vitryska delegationen ville föra in 1000 flaskor vodka för att marknadsföra sin artist Alyona Lanskaya i Eurovision song contest.

Men vid gränsen tog det stopp. För att få föra in sådana mängder alkohol krävde den svenska tullen en importavgift på 40 000 euro, motsvarande drygt 360 000 kronor.

Stoppades vid gränsen

Enligt vitryska medier stoppades spriten vid den svenska gränsen och Alyona Lanskaya och resten av Vitrysslands delegation fick snopet nöja sig med att ta in de 28 flaskor som taxfree-ransonen tillät.

Vitryssland är kända för sina omfattande marknadsföringskampanjer i Eurovision och enligt uppgifter till Nöjesbladet skulle spriten främst ha använts till en stor fest som Vitryssland anordnar på lördag i Malmö.

Svensk sprit i stället

Men det tillbakavisas nu av Dmitry Baranov som producerar det vitryska bidraget och ingår i delegationen. Istället skulle spriten gå till journalister:

– De här vodkaflaskorna plockades fram för att användas som del av marknadsföringen. I enlighet med svensk lag kunde alla medlemmar av vår delegation ta med sig en liter vodka för att ge till de bästa journalisterna och våra vänner, säger han i ett uttalande till Nöjesbladet.

– Självklart ska vi inte använda dem till vår nationella fest. Jag vill också tillägga att till festen kommer våra gäster istället få smaka Absolut vodka som tillverkas i Sverige, eftersom det är känt över hela världen för dess höga kvalitet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln