6 sätt att få vitare tänder

1. Hemblekning

Tandläkaren putsar tänderna och gör ett avtryck av dem. Du får sedan en vinylskena anpassad efter just dina tänder som fylls med karbamidperoxid. Den ska du sätta på tandraden och sova med 6–10 nätter. Ger bestående resultat.

Kostar

Priserna varierar, de brukar dock ligga mellan 1 000 och 4 000 kronor.

Finns

Hos tandläkare i hela Sverige.

2. Blekning hos tandläkaren

Tandläkaren stryker ett lager väteperoxidgel över tänderna. Peroxiden får verka ungefär i en kvart innan den spolas bort. Snabblekningen är lite starkare än hemvarianten och går i allmänhet fortare.

Kostar

Mellan 2 000 och 4 000 kronor.

Finns

Hos tandläkare i hela Sverige.

3. Porslinsfasad

Passar ordentligt missfärgade eller skadade tänder. Tänderna slipas ner varefter tandläkaren limmar fast tandfasader i porslin. En tandtekniker mäter sedan hur de ska se ut för att tandkanten ska bli rätt och harmoniera med ansiktet. Håller mellan 10 och 15 år.

Kostar

Ungefär 3 500 kronor.

Finns

Hos tandläkare i hela Sverige.

4. Air flow

Går ut på att med en fin stråle av komprimerad luft och ett tunt pulver med salt ”putsa” bort fläckar på tänderna. Utförs enkelt av tandläkaren och ger snabbt resultat. Bra för att få bort ytliga missfärgningar från rökning, rött vin, te, kaffe och mat. Resultatet håller sig i ungefär ett halvår.

Kostar

Ungefär 500 kronor.

Finns

Hos din tandläkare.

5. Tandkräm

Kan ge vitare tänder om du använder dem regelbundet. Innehåller slipmedel som tar bort den gula beläggningen. Det kan dock finnas risk för slitage på emaljen om du skrubbar för mycket. Vissa fabrikat kan också irritera tandköttet.

Kostar

De flesta kostar mellan 20 och 50 kronor.

Finns

I din livsmedelsbutik.

6. Blekningsremsor (whitestrips)

Ett slags tejp med väteperoxidgel som du ”klistrar” på tänderna ett par gånger dagligen i två veckor. Effekten ska enligt försäljaren Crest bestå i drygt sex månader.

Kostar

Priset ligger på cirka 400 kronor.

Finns

Ännu ej i Sverige, men du kan beställa tejpen över internet från USA.

Vita tänder

Läs mer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN