Gamecube - om hjärtat får välja

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet testar Playstations 2:s nya konkurrent

1 av 3 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
BEDÅRAD Vilken skön design - och vilka härliga spel. Aftonbladets spelredaktör Henrik Rudin faller direkt för pyttelilla Gamecube med sina pyttesmå skivor. Det blir fyra plus - och Playstation 2 får se upp.

Gamecube

(Nintendo)

spelmaskin

Den är bedårande snygg och liten. Den har färgsprakande, härliga spel.

Aftonbladet testar nya tv-spelet Nintendo Gamecube - som ska utmana Playstation 2.

Gamecube är bedårande. Den träffar hjärtat direkt. Rent förbluffande liten med effektivt enkel design. Lättanvänd med en spelkontroll som sitter perfekt i handflatan.

Efterföljaren till Nintendo 64 har små skivor i stället för spelkassetter. Stoppa i skivan, slå på strömmen och - pang - vi är mitt inne i spelet. Laddningstiderna är nästan obefintliga.

Genomskinliga spöken anfaller

Grafiken är genomgående läckert lekfull och färgsprakande med kraftfulla effekter - men de bästa Playstation 2-spelen är mer detaljerade.

I "Luigi mansion" går spelfiguren Marios brorsa Luigi på spökjakt. Skräckslagne Luigi grimaserar i söta animationer, glimmande genomskinliga spöken anfaller, förvridna skuggor fladdrar mot väggarna. Rysligt charmigt.

"Wave race - Blue storm" är racing med vattenskoter. Havsvågor slår mot skotern, lugna sjöar reflekterar omgivningen. Inte jättesnyggt, men vatteneffekterna imponerar.

Gamecube släpptes i Japan förra fredagen men kommer inte till Sverige förrän i vår.

Och då börjar tv-spelskriget mellan tre tunga konkurrenter.

Sony Playstation 2 finns redan nu. Den börjar efter en lång startsträcka få massor av titlar - några är ytterst bra.

Inte bäst teknik - men populära spel

Microsoft Xbox kommer i vår och är mycket kraftfull - men tjuvtittar på de första Xbox-titlarna har varit en spelmässig besvikelse.

Nintendo Gamecube har inte den hetaste tekniken. Den kommer inte att få de flesta titlarna. Den kan till skillnad från konkurrenterna inte spela dvd-filmer och spel över internet och nätverk dröjer.

Men den får populära spel som Mario, Zelda och Pokémon. Den blir billigast - priset lär hamna under 3 000 kronor. Och framför allt - Gamecube bjuder på omedelbar, fängslande spelglädje.

Det blir Gamecube - om hjärtat får välja.

Henrik Rudin

Publicerad: