Hannes Holm – ett sömnpiller

Foto: Gosade bort sig Regissören Hannes Holm föll i samma fälla som nästan alla andra sommarpratare och slätade ut programmet med rarhet.
NÖJE

En av Sveriges mest begåvade filmmakare valde att inte berätta någonting hett, liksom så många andra. ”Sommar” blir allt mer utslätat och självförtjust.

Komikern Henrik Schyfferts legendariska sommarprat från 1993 lever ännu som en klassisk parodi på hur ett ”Sommar” låter. Schyffert tog profetiskt sin mys­ironiska berättelse långt bortom dagens ”Sommar”, men basen är detsamma och har blivit värre:

Vill bli älskade

Sommarprataren vill bli omtyckt, hen vill bli älskad. Allting är rart, allting är utslätat, allting är gosigt. Endast två verkligt stora undantag finns hittills i sommar (ja, jag har hört alla): författaren Daniel Sjölin och i synnerhet konstnären Lars Lerin. Övriga program har ändå ofta varit lyssningsvärda, ofta bra. Överproducerade, underproducerade, överregisserade, men bra – ibland rent av vassa. Men känslan, hjärtat, ärligheten, tyngden – det väljs allt som oftast bort. Att bli sommarpratare är som att bli adlad och därunder böjer sig sommarprataren och inväntar folkets applåder.

Gårdagens pratare, den rare och vanligtvis skarpe Hannes Holm, var likadan som de flesta, vilket faktiskt var oväntat. Han är en begåvad regissör med stor dramaturgisk talang. Ändå gjorde han föga för att säga någonting särskilt hett eller brännande, eller ens vara Holly­woodspännande, vilket kollegan Ulf Malmros lyckades med häromåret. Hannes Holm vill bli omtyckt. Och ja, vem vill inte det?

Snabbt bortglömd

Och det blev säkert Hannes Holm efter gårdagens sommarprat. Men lika snabbt bortglömd. Jag kan omöjligt tänka mig att Hannes Holms liv, eller hans musiksmak, varit så avslaget som han framställde det i ”Sommar”.

Men han spelade rollen av sommarpratare väl. Programmet var helt okej, perfekt att somna till i en hängmatta.

Det här är Hannes holm …

Namn: Hannes Holm. Ålder: 49. Yrke: Filmregissör, manusförfattare. Bor: Malmö. Tidigare medverkan i Sommar: 1987 och 1988, enligt SR.

I Sommar

Snabbguide

Skrytkvot

Skvallervärde

Känslostyrka

Humornivå

Åh fan-faktor

Första meningen

” Jag var den gladaste, lyckligaste och mest omogna killen som fanns”.

Sista meningen

” Men innan det får jag snällt sitta på min lav och lyssna på gubbarnas klokheter och en och annan klockren idioti i ett kallbadhus i Sibbarp”.

3 typiska låtval

1 Gyllene Tider, ”Flickorna på TV2”

2 The Ark, ”Calleth you cometh I”

3 Bernt Staf, ”Familjelycka”

ARTIKELN HANDLAR OM