The XX har viskat sig till framgång

Foto: The XX.
NÖJE

Rihanna har samplat dem.

Courtney Love hyllar dem. 

Låten ”Intro” spelades före matcherna i fotbolls-EM.

Men till hösten blir The XX förhoppningsvis ännu större.

Foto: Markus Larsson.

På förhand kändes det osannolikt att indiebandet The XX skulle spela på en svensk festivals största scen.

Just därför är den brittiska trions konsert i Hultsfred i somras en av säsongens mest minnesvärda.

Gruppen slog hål på och sänkte fördomarna om att huvudakter behöver ha stora hits och muskulös utlevelse för att skaka om en publik med över 10 000 personer.

Det kändes som att musiken gick i slow motion. Ibland dröjde det tre låtar innan första refrängen och två minuter innan ett trumslag markerade takten. Och för att tona ned stämningen ytterligare inledde de med en ny låt som väldigt få hunnit höra, singeln ”Angels”.

Men genom att vara en antites till allt annat kröp konserten innanför huden och stannade kvar som en tatuering.

The XX har under hela sin korta karriär gjort sitt bästa för att inte märkas. Och i dag är det förmodligen förklaringen till deras framgång. Artister som skriker i rubriker på varenda webbsida förlorar snabbt sin mystik.

Sångerskan och gitarristen Romy Madley Croft och sångaren och basisten Oliver Sim har känt varandra sedan de lekte i sandlådan. (Den tredje medlemmen Jamie Smith mumlar mest om sina elektroniska trummor i intervjuer, annars är han tyst.)

När de var 14 år gamla tog Sims mamma, som var djupt nere med Jack White, med dem till konserter med The White Stripes. Och när The XX själva började spela musik gjorde de covers på Pixies och ”Wake me up before you go-go” med Wham!.

I början var de tvungna att arbeta hemma i sovrummet. Och bandets tysta stil kan komma från den tiden, när de höll nere volymen för att inte väcka Romy Madley Crofts pappa.

Det självbetitlade debutalbumet belönades med det brittiska Mercury-priset 2010. Och uppföljaren ”Coexist” som släpps i september har varit årets mest efterlängtade i månader.

Romy Madley Croft säger att ”Coexist” är inspirerad av dansmusik och ett festliv som de inte hann uppleva när de var upptagna med att starta ett band.

Innebär detta att musiken kommer låta som David Guetta? Knappast.

På singeln ”Angels” är The XX fortfarande ett Everyt­hing But The Girl från kyrkogården.

Men det bästa sättet att upptäcka The XX är fortfarande att lyssna på ”Shelter”, en av 2000-talets mest suggestiva och vackra knullåtar.

ARTIKELN HANDLAR OM