Mode

Här är världens dyraste klänningar

NÖJE

Utsmyckade med diamanter och sydda i guld. De här klänningarna lämnar ett stort hål i plånboken.

11. 927,000 kr - Prinsessan Dianas klänning, designad av Catherine Walker.

Catherine Walker var Lady Di:s absoluta favoritdesigner, hon gjorde även den svarta klänningen som Diana begravdes i. Den här som är gjord av "Silk Chiffon" bar Prinsessan Diana vid två tillfällen. Premiären av operan "Miss Saigon" i London 1989 och vid Cannes Filmfestival 1997.

Moderedaktörens kommentar: "Det är ju passande att denna klänning bars av Diana, ser ut som en riktig prinsessklänning. Den är som plockad direkt ur en Disneyfilm."

10. 942,000 kr - Swarowskis "Dirndl Dress"

Den medeltidsinspirerade klänningen är gjord i Tyskland och är täckt av Swarovskikristaller. Den visades upp för första gången i Munchen 2006.

Moderedaktörens kommentar: "Världens dyraste maskeradkostym? För det är väl inte varje dag man klär sig med ett medeltida stuk?"

9. 1,8 miljoner kr - Gyllen aftonklänning, av Ginza Tanaka

Denna nästan genomskinliga aftonklänning är gjord av guldtråd och väger cirka 1,1 kilo.

Moderedaktörens kommentar: "Tänk att få bära en klänning sydd i äkta guld. Det är inte varje dag det händer."

8. 1,9 miljoner kr - Guldkroneklänning, av Ginza Tanaka

Består av 15 000 guldmynt och väger cirka 10 kilo. Denna kreation som skapats av den japanska juveleraren Ginza Tanaka visades upp på en modevecka i Tokyo 2007.

Moderedaktörens kommentar: "Det sägs att pengar inte kan köpa stil, och det här kan tänkas vara ett exempel på det."

7. 9,6 miljoner kr - Marilyn Monroes "Happy Birthday"-klänning

Jean-Louise Berthaulto designade klänningen för Marilyn Monroes medverkan på John F. Kennedys födelsedagsparty 1962. Klänningen som är dekorerad med paljetter har ett egentligt värde på cirka 12 000 dollar, men den såldes på auktion 1999 för cirka 1,3 miljoner dollar.

Moderedaktörens kommentar: "Paljetter till diamantpris! Men Marilyn ser ju lika fantastisk ut som alltid och man undrar vilka hemligheter den här klänningen fått vara med om."

6. 11 miljoner kr - Naomi Watts Oscarsklänning, designad av Giorgio Armani

Naomi Watts bar denna Armani-dyrgrip på Oscarsgalan 2013. Klänningen är beklädd med diamanter.

Moderedaktörens kommentar: "Armani vet hur man gör klassiskt vackra plagg, och har lyckats med att få en diamantklänning att se enkel och sofistikerad ut. Något man inte alltid förknippar med ädelstenar i överskott."

5. 13 miljoner kr - Designad av Maria Grachvogel

Klänningen är dekorerad med över 2 000 diamanter och innehåller även en silkeskorsett som också är dekorerad med diamanter.

Moderedaktörens kommentar: "En otroligt vacker klänning. Snygg och enkel passform, diamanterna är allt som krävs, och den passar perfekt på Nicole Scherzinger."

4. 40 miljoner kr - Black Diamond, designad av Debbie Wingham

Klänningen visades upp på en modeshow i Kiev och är beklädd med 1 00 svarta och vita diamanter och tog ett halvår att färdigställa.

Moderedaktörens kommentar: "Det händer ganska mycket här med korsetten, boleron och utsmyckningen, men det är en av de mer bärbara kreationerna från listan."

3. 67 miljoner kr - Diamantklänning, designad av Scott Henshall

Den spindelvävsformade klänningen innehåller över 3 000 diamanter. Den bars av sångerskan Samantha Mumba 2004 vid premiären av "Spider Man".

Moderedaktörens kommentar: "Ganska passande klänning att ha på sig till en Spider Man-premiär. Man får hålla tummarna för att inga diamanter trillade av under kvällen, det kan ju annars bli en dyr reparationsräkning."

2. 130 miljoner kr - "Abaya", designad av Debbie Wingham

Var designad i Dubai av brittiska designern Debbie Wingham och innehåller cirka 2 000 diamanter, bland annat en röd diamant som sägs vara den enda av sitt slag i världen. Utsmyckningen består även av 14-karats guld.

Moderedaktörens kommentar: "En dyr och vackert utsmyckad variant av den traditionella muslimska dräkten Abaya." 

1. 222 miljoner kr - "Nightingale of Kuala Lumpur", av Faiyzali Abdullah.

Denna aftonklänning som består av taft, satin, chiffong och silke är utsmyckad med en 70-karats diamant och 751 Swarowski-kristaller. Visades upp första gången 2009.

Moderedaktörens kommentar: "Är nästan förvånad över hur enkel den är jämfört med några av de andra kandidaterna. Jag hade nog förväntat mig mer diamantprål från världens dyraste klänning."

Text: Stefan Axell

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode