Kändisfrisören Antonio Axu: "Tio år av fördomar"

Möt en av Sveriges mest framgångsrika hårstylister

Han pendlar mellan sin egen salong i Stockholm och en känd hårsalong i Beverly Hills. Theyouway har träffat den populära kändisfrisören Antonio Axu för att prata fördomar, karriär och framtidsplaner.

Vem är du?

– Jag skulle nog beskriva mig som en perfektionist som aldrig blir nöjd. En nyfiken sökare som ständigt är på jakt efter nya utmaningar. Jag är inte rädd för att misslyckas och jag tror det är en av anledningarna till att jag kommit så här långt i min karriär.

Varför blev du frisör?

– Den främsta anledningen till att jag blev frisör är egentligen för att jag ville lämna förorten Botkyrka där jag är uppväxt. På den tiden fick man inte välja någon skola utanför kommunen och frisörprogrammet var det enda som jag fastnade för. Jag var skoltrött och ville spendera mer tid på sport och andra intressen.

Men du måste ju ha fastnat för frisöryrket eftersom du arbetar med det än?

– Sista året under gymnasieutbildningen var jag praktikant hos frisörsalongen Björn Axén. Då öppnades en helt ny värld som jag gillade jättemycket och som fick mig att kämpa på. De trodde på mig och då började även jag tro på mig själv. Efter skolan fick jag många fina nomineringar i olika frisörtävlingar, både i Sverige och internationellt, vilket bidrog till att jag fick fast anställning. Jag byggde upp ett eget kundnät och många av dem har jag kvar än i dag.

Marie Serneholt har skapat folkstorm till din salong efter att ha publicerat bloggbilder på sin hårfärg. Vad hände där egentligen?

– För drygt fyra år sedan blev Marie tipsad av en väninna om att jag var bra på färg. Dagen innan hon medverkade i melodifestivalen kontaktade hon mig och bad om en total makeover. Jag har alltid varit särskilt förtjust i naturliga färger och på den vägen skapades ”summerkissed” som jag döpt hennes omtalade nyans till. Sedan dess har folk bombarderat Marie med frågor om hennes hår och det har i sig bidragit till att folk har kommit till salongen.

Vad är det du gör som sticker ut i mängden av alla frisörer?

– Jag kör mitt eget race och jämför mig aldrig med andra frisörer. Jag har stått fast vid de grundprinciper jag lärt mig sedan jag var 21 år. Sedan är jag ärlig mot mina kunder och skulle aldrig göra något med deras hår som inte passar dem.

Tröttnar du aldrig på att klippa och färga hår?

– Jag tröttnar inte men jag blir utmattad ibland. Det kommer perioder då jag känner mig less och inte lika glad. Det är en av anledningarna till varför jag åker till USA var tredje månad och kombinerar nytta med nöje. Det är i värmen jag hämtar ny inspiration och energi.

Hur dyrt är det egentligen att klippa sig hos dig?

– En klippning kostar runt 1000 kronor. Klipp och sling kostar från 3000 kronor och uppåt.

Har du mött några fördomar med att vara manlig frisör?

– Ja, alla tror att jag är bög och det är jättekul. Jag älskar bögar och folk får tro vad dem vill – jag bryr mig inte. De flesta av mina vänner är kvinnor och gaykillar.

Du har även bytt namn för att du kände att du inte blev accepterad. Berätta mer.

– Jag har inte glidit in på en räkmacka precis, utan i början av min karriär var det en rejäl uppförsbacke. Det har varit tio år av fördomar innan jag slutligen blev accepterad. Jag kände mig älskad av gänget på Björn Axén men inte av klientelet på Östermalm. Det fanns en viss smygrasism som gjorde att jag begränsade mig mycket och som slutligen gjorde att jag bytte namn från Orhan till Antonio.

Hur känns det i dag?

– De senaste fem åren har folk blivit mer accepterande. Den här framgången som jag har i dag hade jag egentligen när jag var 22 år men ingen vågade lyfta fram mig då. I dag känns det mycket bättre och jag mår bra.

Finns det någon baksida av din framgångsrika karriär?

– Baksidan är att jag har förlorat en hel del vänner för att jag har valt den karriär jag har. Vissa har varit självvalda andra har inte kunnat acceptera min väg och den miljön jag vistas i nu.

Du har nämnt att du ska öppna en salong i Los Angeles, ligger den planen på is?

– Nej, jag vill och jag kommer fortsätta med att dela upp mitt liv i två delar. Jag gillar kontraster och att kombinera det exklusiva klientel jag har i Los Angeles med de kunder jag har i Sverige. Sedan avskyr jag den svenska vintern. Just nu är jag där var tredje månad ungefär vilket är lagom.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN