Malena Ernman får mångfaldspris av Sandvikens kommun

Av: Christoffer Nilsson, Tobias Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Delar priset med sin mamma Eva

1 av 2
"Anonyma hjältar finns överallt!" skriver Malena Ernman på Facebook.

Malena Ernman har under våren tagit ställning mot rasism i flera uppmärksammade utspel.

Nu får hon och hennes mamma Eva ett mångfaldspris av Sandvikens kommun för sitt engagemang.

– Det är från mamma mitt engagemang kommer. Först och främst är det roligt för henne som ägnat sitt liv åt att hjälpa flyktingar, säger Malena Ernman.

Operasångerskan Malena Ernman har flera gånger under våren uppmärksammats för sin kamp mot Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet. Efter att Soran Ismail fick ta en paus från P3 på grund av sitt ställningstagande mot SD bojkottade hon själv Sveriges Radio och senare under våren startade hon en Twitter-kampanj mot partiet.

Nu får hon och mamma Eva ett mångfaldspris av hemkommunen Sandviken för den kamp de fört mot främlingsfientligheten.

– Malena och Eva Ernman får Mångfaldspriset 2014 för ett modigt ställningstagande mot rasism och för medmänsklighet över nationsgränserna. Malenas värdegrund bygger på erfarenheter från sin uppväxt i Sandviken, och det genuina och beundransvärda engagemang för flyktingar som mamma Eva stått för i många år.

Malena Ernman är stolt över priset.

Framför allt är hon glad över att få dela det med sin mamma, en pensionerad diakon.

–  Det är från mamma mitt engagemang kommer. Först och främst är det roligt för henne som ägnat sitt liv åt att hjälpa flyktingar. Både hon och pappa, och vi barn, har både gömt och tagit hand om flyktingar i snart 30 år nu. Det ligger oss alla varmt om hjärtat, säger hon.

Eva Ernman blev överraskad när hon fick beskedet.

– Jag blev både lite snopen och lite generad. Det är jätteroligt, tycker jag. Jag tror på mångfald och att det berikar alla människor. Min inställning är att människor ska ha rätt att få komma till Sverige. Jorden är till för alla och vem har sagt att just vi i Sverige ska ha det bättre än andra? säger hon.

Priset delas ut på nationaldagen den 6 juni, samtidigt som 277 nya svenska medborgare hälsas välkomna under en ceremoni i Sandvikens stadspark.

Publicerad: