Kakan Hermansson kritiserar ”Sommar i P1”

”Sommar i P1” chockar Kakan Hermansson.

Tv-profilen sågar programmets urval av värdar.

– Jag tycker inte att sommarpratarna representerar Sverige, säger hon.

I dag presenterades årets sommarvärdar i P1. En av dem är programledaren och konstnären Kakan Hermansson, 32, som öppnade med att rikta skarp kritik mot programmet. I en intervju med SVT sågar Kakan Hermansson urvalet av sommarvärdar.

– Jag tycker att det är märkligt att Sveriges Radio som är en demokratisk instans väljer att ta med så få rasifierade personer. Det speglar en bild av vem som anses vara intressant och vems historia som anses vara intressant, säger hon till Nöjesbladet.

”Chockad”

I intervjun med SVT riktar Kakan Hermansson även kritik mot programmets inramning, med midsommarkransar i håret på värdarna, visor och humor från galenskaparna.

– Jag är chockad över hur sjukt ”svenskt” det var. Jag tycker att det kändes lite nationalistiskt med kransarna i håret, säger hon till kanalen.

Bibi Rödö, programchef för ”Sommar i P1”, håller inte med om kritiken.

– Vi inleder med Jason Diakité och avslutar med Mustafa Can. De två ramar in hela säsongen i år. Om du tittar på listan över årets namn finns det många som inte är svenskklingande. Jag tycker att det ser ganska bra ut, säger hon till Nöjesbladet.

Hur resonerar ni kring mångfald i ”Sommar i P1”?

– Vi tänker mycket på det, och på annat också förstås. Kvinnliga representation, geografisk... Man kan ha många olika glasögon på sig. Men jag sover gott om natten.

”Håller verkligen inte med”

Bibi Rödö håller inte heller med Kakan Hermansson om att programmets inramning med midsommarkransar väcker nationalistiska associationer.

– Jag håller verkligen inte med. Då skulle vi kalla midsommarafton för nationalistisk också, säger hon.

Men kan det inte finnas en poäng i att ändra inramningen?

– Då måste vi snart lägga ner ”Allsång på Skansen”, och sedan måste vi ta bort kransarna i håret...

Så du håller inte med?

– Nej jag håller inte med.

Kakan Hermansson vill gärna se att SR tänker annorlunda till nästa år.

– Vi som presenterar kritik måste inte alltid komma med en lösning. Det får Sveriges Radio göra själva, men det är inte jättesvårt. Det gäller att förändrar en norm, säger hon.

Publisert: