Ljudkaos förstörde showerna

NÖJE

 Teknikstrul för Weise och Svenning – hörde ingenting Björkman: Kan hända i kväll igen

1 av 5

HELSINGBORG. SVT:s ljudstrul förstörde artisternas genrep.

Nu hotar Andreas Weise att bryta sitt nummer i direktsändning om det blir likadant i kväll.

– Det var läskigt. Jag var i stort sett tvungen att gissa mig igenom låten, säger han.

Andreas Weise, 28, och Linus Svenning, 24, är de första duellanterna i Andra chansen.

I kväll går totalt fyra akter från fyra dueller vidare till finalen i Friends arena och för artisterna var gårdagens genrep en viktig kraftmätning.

Fick gissa under låten

Men repet började kaosartat.

När Andreas Weise skulle presenteras av Sanna Nielsen tappade en scentekniker en byggsats. När delen landade på scengolvet resulterade det i en högljudd smäll som fick programledaren att staka sig.

När numret sedan väl satte i gång hände det som inte får hända i tävlingen: Weise hörde inte sin egen sång.

– Jag hörde kanske trettio procent. Det var läskigt. Jag var i stort sett tvungen att gissa mig igenom låten. Tack och lov har jag kört den så många gånger att den sitter. Jag signalerade flera gånger att medhörningen var fel men jag vet inte, kanske borde jag ha avbrutit numret men det sitter i ryggen att inte bryta, säger han.

Efter Andreas Weises bidrag, mitt under programledarnas presentation av motståndaren Linus Svenning, stannade produktionen upp i flera minuter innan det stod klart att Weise fick uppträda igen – men den här gången utan numrets viktiga pyroteknik.

– De hade i alla fall löst det så mycket att jag kunde genomföra det som vanligt. Då fick jag lite revansch och kunde ge ännu mer, säger Weise.

”Skulle bli rålack”

Vad gör du om det händer i kväll?

– Då bryter jag förmod­ligen numret. Jag vill leverera det här numret så att jag får en så rättvis chans som möjligt. Om det är så att jag inte får göra om numret bryter jag. Det ska vara lika för alla. Det tycker jag är viktigt. Jag vill få en rättvis chans att göra som det ska vara, säger han.

När Linus Svenning sedan fick gå på scenen letade SVT ännu efter det perfekta ljudet.

– Jag hade nästan ingen medhörning alls. Jag hörde knappt musiken, och mig själv jättehögt. Jag hörde inte ens takten i låten. Hade det varit sändning hade jag varit rålack, säger han.

Starta om systemet

Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen, förklarar att ljudstrulet orsakades av att ett kretskort låste sig och att de behövde starta om ljudsystemet.

– I direktsändning hade vi inte stannat produktionen som vi gjorde nu. I Andreas fall hade vi fått visa hans nummer från deltävlingen i stället, säger han.

Hur kan ni försäkra er om att det inte händer i kväll?

– Det kan man inte. Det går inte, säger Björkman.