Allt är inte misär på Tempo-festivalen

NÖJE

Jan-Olov Andersson om sina favoriter i utbudet

Misär på längden och på tvären. Det ligger väl i sakens natur, när man gör dokumentärfilm.

Men allt på årets Tempo dokumentärfestival är inte eländes elände.

Ser en snart aktuell svensk dokumentär om en mycket dysfunktionell familj. Deras liv är ett riktigt helvete. Funderar över vad familjen vinner på att ställa upp. Och på karl’n som har orsakat allt elände. Till sist ­dyker han lite oväntat upp i bild och försöker agera någon slags charmig skitstövel. Så myckert han har förstört för filmens familj. Får spontant lust att osäkra en ­k-pist och fyra av en salva mot ­honom på bioduken. Funderar åter på varför familjen ställde upp. Och varför nästan alla dokumentärer visar upp sådan misär.
 

På Tempo dokumentärfestival i Stockholm (2–8 mars) har det hittills inte varit någon skrattfest.

Efter Fredrik Gerttens invigningsfilm ”Bikes vs cars” om cyk­listers kamp, har det varit folkmord i Indonesien, Irans förtryckarregim, sexbrottslingar i Florida, socialt utsatta kvinnor i Toronto, inbördeskriget i Syrien, hem- och arbetslösa, diverse andra hemskheter och åtskilliga filmer om flyktingar och romers utsatta situation.

Starka och engagerande berättelser. Några grymt bra filmer. Kanske ligger det i sakens natur. Att man i dokumentärer hellre vill avslöja skandaler, missförhållanden eller oförrätter i samhället. Även rent dramaturgiskt, är det nog ofta svårare att blåsa liv i positiva historier.
 

Men även de finns på Tempo-festivalen.

Som dokumentärer om Lo Kauppi och Kajsa Grytt, som ger en mer mångfacetterad bild än en intervju eller medverkan i TV 4:s ”Så mycket bättre”. Som Viana Mikkelsens/Ylva Henrikssons ”I 90 graders värme”, där fyra kvinnor i en bastu närgånget berättar om sina liv. Och som i Clara Olaussons ”Under Barcelonas kjol”, där vi får vi följa med några kvinnor på en väldigt annorlunda resa till den populära spanska stor­staden.

1 av 2

3 favoriter

”The look of silence”

Oerhört starkt om folkmordet i Indonesien.

”Ta plats –  en film om Lo Kauppi”

Stark och närgången dokumentär.

”Sextemplet”

Svensk film som väcker intresse. Premiär i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM