Lägg Viktor Olsson på minnet redan nu

NÖJE

Håkan Steen hör något unikt i debutsingeln ”Regn”

Ibland hör man bara. Som i ”Regn”, debutsingeln från 22-årige Viktor Olsson.

Det måste finnas mer där den låten kommer ifrån.

Foto: Viktor Olsson, aktuell med singeln ”Regn”.

De som är riktigt bra brukar vara det från allra första början. Det rådde inga tvivel när Håkan Hellström gav ut ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” eller när Seinabo Sey släppte ”Younger”.

För att ta två svenska exempel. Där hände det nåt, man förstod att det bara var början.

Ingen absolut sanning, förstås. Med till exempel Tomas Andersson Wij var det först efter ganska många lyssningar på andra albumet ”Ett slag för dig” som det blev tydligt för mig att vi hade att göra med en betydande röst.

Men i fallet Viktor Olsson från Stenungsund skulle jag bli synnerligen förvånad om det inte kommer att börja hända grejer.
 

Singeln ”Regn”, som släpps i dag, är pop i klassisk svensk singer-songwriterskola. Det går att spåra Håkan Hellström, Toni Holgersson och Per Gessle i uttrycket men Olsson har även ett soulelement i rösten som ger honom en egen liten plats i den traditionen.

Att jag nämner Tomas Andersson Wij ovan är heller ingen slump. Olsson är stort fan av Fruängen-trubaduren, och det var efter brevväxling dem emellan som karriären på allvar sattes i rullning.

Andersson Wij parade ihop Olsson med Mauro Scocco, som hjälpte honom att förädla sin formel. Inte minst genom att byta språk från engelska till svenska. Snart befann sig Olsson i studion med producenterna Tobias Fröberg och Peter Morén för att spela in sitt debutalbum.
 

Ja, ni ser ju. Ganska många tunga namn i svensk ­musikbransch har redan valt att jobba med bohus­länningen. Det säger förmodligen också något.

Förutom ”Regn” finns det än så länge bara två hem­inspelade Youtube-låtar att lyssna på med Viktor Olsson, ”Stenungsund” och ”27 kvm”.

Precis som i ”Regn” handlar det även där mycket om den sortens tankar och känslor som snurrar runt i en ung människa på jakt efter identitet och sammanhang. Någon som jag, ganska exakt dubbelt så gammal, borde rimligen inte kunna bli så berörd av det, men vissa tankar och frågor är som bekant eviga, en bra låt är alltid en bra låt och framför allt har den här sångaren en röst som verkligen kommer åt något.
 

Och som den sucker jag är för provinsrock älskar jag förstås att också albumet, som kommer i maj, ska heta ”Stenungsund”.

ARTIKELN HANDLAR OM