Höstens sexiga dofter

NÖJE

Sexiga, varma och sofistikerade - höstens dofter är sensuella med en touch av orientens mystik med ros, mysk, jasmin och saffran.

Foto: Dofta sensuellt. Höstens parfymer går åt det sensuella hållet. Om du vill att din parfym ska sitta i länge ska den appliceras där du kan känna din puls, som handlederna, armvecken, mellan brösten och bakom örat.

Trenden går mot varma, fylliga, karaktäristiska dofter med sandelträ och patchouli, två ämnen som båda anses vara erotiskt stimulerande.

Det är stor skillnad på höstens dofter jämfört med vårens och sommarens lätta och fruktiga dofter. En del av höstens nyheter är blommiga, men blomdoften är tyngre och mer åt det orientaliska hållet.

- Dofterna är mer spännande och personliga nu. De ska vara orientaliskt kryddiga samtidigt som de går åt det klassiska hållet, säger Roger Rosenhall, doftexpert på NK Kosmetik i Stockholm.

Pradas parfym är hans favorit bland nyheterna, medan Fraccas, en gammal klassisk doft, är hans absoluta favorit.

- Fraccas blir så individuell på huden och doftar olika på alla, vilket gör den kul, sexig och spännande. Den är ganska tung och orientalisk i stilen, säger Roger Rosenhall.

Men passar de tunga klassikerna alla?

- Nej, det gör de naturligtvis inte, men det finns ju lättare varianter som ändå är kryddiga.

I stället för Eau de toilette, EdT, ska vi nu gärna ha Eau de Perfume, EdP (som är starkare än EdT). Parfymerna ska gärna ha en klassisk bas som vanilj eller ros och därefter en twist med något ovanligt, en syntetisk doftnot som till exempel ett grädde, bourbon, mahogny eller muffin.

Det ska vara mer dressat och moget - men långt ifrån tant. Sommarens lätt pudriga dofter har ersatts av subtil elegans.

Rosendoft är eggande

Lukta Lovely som Sarah Jessica Parker

Kändisdofterna exploderar.

Så hittar du rätta parfymen för dig!

Petra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode