Thåström: Mäktigt och rått

NÖJE

Rösten skär som en kniv

Foto: Thomas Johansson
Knivskarp Thöström har fortfarande Sveriges i särklass bästa röst – den skär som en kniv. Hans turnépremiär i Göteborg får högsta betyg.

GÖTEBORG

Ingen sjunger blues som Joakim Thåström.

Den här föreställningen är en magnifikt gnisslande resa mot mörkrets hjärta.

Möjligen blir något Ebba Grön-fan besviket.

Det närmaste Ebba vi kommer i kväll är "The Haters", sången om hur svensk rocks mest klassiska trio en gång bildades.

På senaste albumet ”Skebokvarnsv 209” är den mest lågmäld och avskalad av alla. Här briserar den i ett rått och mäktigt stycke fullbandsmangel.

Finstilt dramatik

Annars handlar det här om den mer finstilta dramatiken.

Thåström bygger hela konserten kring soundet på nya skivan, bäddar in såväl gamla Imperiet-låtar som stökiga soloutbrott från 90-talet i sin nya sprakande väv av organiska nervtrådar.

”Alla vill till himlen” svävar fritt över Niklas Hellbergs orgel, "Ingen neråtsång" skalas av in till benet, för att på slutet växa ut till en motljusdimmig elchock med gitarrduon Pelle Ossler och Conny Nimmersjö i underbart skeva huvudroller.

Det är ofta mörkblått och lågmält, många ballader. Thåström spelar ingen elgitarr, bara akustisk. Men även stenhårda smällar, som "Ungefär så här", levereras med en värdighet som jag nästan skulle vilja kalla elegant.

Och så är det rösten.

Den skär som en kniv, för att travestera honom själv. Landets bästa, fortfarande. Hör den på vårens mest omistliga turné.

Thåström

Här kan ni se Thåström:

Håkan Steen