Kindbergs form håller i sig

NÖJE

Kindbergs förbereder ett nytt album.

I september släpps uppföljaren till 2001 års femplushyllade och Grammisnominerade "Donna Bella Donna" (Mariann).

Senaste singelsmakprovet bekräftar att bandet är i fin form.

Nya "Nu och för alltid" (Mariann) är en luftig och välskriven countrypopballad av bandmedlemmen Kent Kindberg, Anders Oscarsson och Ulf Georgsson. Anslaget är modernt akustiskt och helt i linje med Kindbergs tuffare sound och med nästan alla tidigare smakprov från orkesterns kommande album.

"Donna Bella Donna" var en sensation när den kom i februari 2001, och den första dansbandsplatta sedan 1999 som fick Aftonbladets högsta betyg. Efter sångaren Niclas Ericssons avhopp axlade Joakim Ekelund hans mantel med kraft och övertygelse.

Ekelund, som under hela året kunnat ses i den där ljuvliga dansbandsparodin i läkemedelsreklamen, sjöng en av de mest minnesvärda sångerna på förra plattan, balladen "Minnen av dig".

Norska Trond Erics lånar för övrigt titelspåret på sitt nya album "Donna bella donna" (Tylden) från Kindbergs.

Skivan är till stora delar en svensk affär: Martin Klaman är medproducent och bland låtskrivarna finns namn som Thomas G:son, Dan Attlerud, Keith Almgren och Peter Åhs. Plattan är delvis inspelad i Klamans välkända WetRoom Studio i Stockholm.

Trond Erics är ett av mina favoritband inom den alltmer kreativa norska dansmusiken. "Ensom", från albumet "Flere slike dager" (Talent, 1994), är fortfarande en av de starkaste dansbandsballader som gjorts.

"Donna bella donna" är bandets sjunde skiva sen starten 1984 och för orkestern vidare in i 2000-talet på ett både stilsäkert och framåtdrivande sätt. Det innebär att här finns både poppigare spår och dansmusik av mer traditionellt, tillbakablickande snitt. De nya producenterna David Johansen och Martin Klaman har i samarbete med bandet skapat en luftigare ljudbild än sist det begav sig, på 2001 års "Det ligger no rart i luften" (Tylden).

Tre utmärkta exempel är följsamma popballaden "Sommeren kom", svängiga "Pröve mine vinger" och tänkvärda tryckaren "Alle burde ha en venn".

Det är sångerna av lite modernare snitt som är bestående på Trond Erics senaste album. Och allra bäst är lätt countryfärgade "Lisa" med snyggt flyt i melodin och en bitterljuvt nostalgisk text förlagd till 1985. Vi har väl alla en Lisa att minnas.

Ett par av de mer traditionella numren med lite gubbiga texter drar ner betyget, men Trond Erics är ändå en anledning att upptäcka norsk dansmusik. De är inte ett av Norges största dansband helt utan orsak.

Bäst just nu