Robert Gustafsson och Mikael Tornving spelar på Krusenstiernska teatern

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mats Backer
”Trassel” med bland andra Sussie Eriksson, Robert Gustafsson, Mikael Tornving och Ola Forssmed.

I sommar är Robert Gustafsson återigen aktuell på Krusenstiernska teatern i Kalmar.

Farsen ”Trassel” kretsar kring en hal försvarsminister, en vimsig assistent – och ett lik.

– Rollen som lik var ju sådär: ”Vem vill? Och framförallt vem kan?” Det är en ganska komplicerad roll rent fysiskt, säger Robert Gustafsson.

Sedan 2008 har sommarkomedier med bland annat Robert Gustafsson och Thomas Pettersson som återkommande huvudrollsinnehavare intagit Krusenstiernska teatern i Kalmar.

Nu avslöjas vilka som är med i sommarens uppsättning ”Trassel”. Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson, 53, spelar en av huvudrollerna som försvarsministern Peter Rundqvists vimsige assistent Göran. Regin står Edward af Sillén för.

Rollen som försvarsministern gör Mikael Tornving, 57. Att för första gången spela på en scen tillsammans med sin ”Parlementet”-kollega är något av en dröm som går i uppfyllelse för Robert Gustafsson.

Har slagits mot varandra i Parlamentet

– Ja, det är det faktiskt. Det är extra roligt, för jag har länge pratat om Micke Tornving, att skulle vi inte kunna göra något ihop där vi kan vara sams och agera ihop? Vi har suttit på varsin sida i Parlamentet i snart femton år och slagits mot varandra i blått och rött. I år dök det här upp och med en roll som passar Micke. Då tänkte jag att det här är ett gyllene tillfälle att kunna agera ihop för en gångs skull.

Robert Gustafsson beskriver ”Trassel” som en fartfylld och uppskruvad fars, där handlingen utspelas i början av 60-talet när hotet från ryssen sprider skräck i Sverige. Mitt i allt spirar en förbjuden kärleksaffär mellan försvarsministern Peter Rundqvist och partisekreterare Lena Stjernström (Sussie Eriksson). Men flörten tar en abrupt vändning när de hittar ett lik (Ola Forssmed) på hotellrummet. Göran, Rundqvists assistent och som spelas av Robert Gustafsson, får i uppdrag att hjälpa till att reda ut situationen.

– Det är som ett avsnitt i ”Pang i bygget”, fast värre, säger Robert Gustafsson och fortsätter:

Premiär 27 juni

– Rollen som lik var ju också sådär, vem vill och framförallt vem kan? Det är inte bara att spela död, utan liket ska ju transporteras och hänga och agera fast man är död. Det är en ganska komplicerad roll rent fysiskt, men Ola Forssmed är ju vår fysiska mästare i Sverige på den typen av teater. Han tackade ja till direkt. ”Vad bra! Jag kan texten redan”, sa han. Han har ingen replik.

Farsen skrevs ursprungligen av Ray Cooney 1990 och heter i original ”Out of order”.

– Han är farsens Shakespeare, säger Gustafsson.

”Trassel” spelas torsdagar till lördagar nästa sommar med premiär den 27 juni och fram till den 28 juli. Biljetterna släpps den 5 december.

– Jag ser framemot den här publikkontakten. När skrattåskorna ekar mellan de där planken i parken och när det är så total närvaro där och då, det är väldigt svårslaget. Det får man inte ens uppleva på en vanlig teater.

Publicerad:

LÄS VIDARE