Nöje

Björn Gustafsson gör comeback

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Spelar in ny svensk storfilm i hemlighet

Sedan ett par månader tillbaka spelas i hemlighet nästa svenska storfilm in i Litauen.

”Kronjuvelerna” blir också komikern Björn Gustafssons stora comeback i rampljuset.

– Han blev ett fenomen och förknippad med mycket annat än film, men man gillar att titta på honom, han är väldigt bra, säger regissören Ella Lemhagen.

Tillbaka i rampljuset Björn Gustafsson gör sin första stora filmroll i ”Kronjuvelerna”. Sedan genombrottet för två år sedan har han hållit sig undan rampljuset. Nu är han tillbaka – som skådespelare.

”Kronjuvelerna” ska bli nästa sommars stora biopremiär och sedan en längre tv-serie som visas i SVT under vintern.

Ella Lemhagen – som gjort succéfilmer som ”Tsatsiki, morsan och polisen” och, senast, ”Patrik 1,5” – berättar att hon varit ”på och av” den här historien

ända sedan den kom till SVT Drama tidigt på 2000-talet. Längs vägen har den även blivit roman, Carina Dahls ”Familjelyckan” kom i fjol.

– Men det är inte boken vi filmar. Filmen är svår att beskriva. Det är en suggestiv, episk och sagoliknande kärlekshistoria. Ett triangeldrama. Sonen till han som äger allt och alla i stan, blir kär i flickan från rucklet.

– Historien utspelas någonstans i någon tid. Allt är lite oklart. Det är därför vi spelar in i och kring Vilnius i Litauen. Här finns mycket gammalt och orört kvar, lite 1950-talsstil.

Ärrad hjälte

Alicia Vikander, 21, från tv-serien ”Andra avenyn” och kommande långfilmen ”Till det som är vackert” (premiär 22 oktober), spelar den kvinnliga huvudrollen Fragrancia.

– Hon har en intensitet som krävs för rollen.

Rikemanssonen spelas av Bill Skarsgård, 20, bioaktuell i Sveriges Oscarsbidrag ”I rymden finns inga känslor” och ”Himlen är oskyldigt blå” (premiär 15 oktober).

– Honom provfilmade jag både för Tsatsiki-filmen och ”Patrik 1,5”, men det blev inte så. Nu har han vuxit ut till en mycket proffsig skådespelare.

Hans rollfigur drabbas av en olycka och har ett stort ärr i pannan.

– Det är inte Frankensteins monster, men han ser lite speciell ut i filmen, säger Ella Lemhagen.

I staden där allt utspelas är alla tokiga i ishockey.

Utom Pettersson-Jonsson, som föredrar konståkning. Han blir rikemanssonens rival om Fragrancias känslor.

”Ett fenomen”

Och han spelas av Björn Gustafsson, 24, i sin första stora filmroll.

Han som blev hela Sveriges favoritkomiker under Melodifestivalen 2008, men som närmast tycks ha gått under jorden det senaste året.

– Han blev ju ett fenomen och är inte så rutinerad som skådespelare. Samtidigt är han väldigt bra, man gillar att titta på honom. Bill och Björn blir ett härligt par, säger Ella Lemhagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Publisert: