Folkets hat är obehagligt

NÖJE

Karolina Fjellborg om nätets lynchmobb mot Bagge och Wahlgren

Att Laila Bagge och Niclas Wahlgren eventuellt får sin lyxvilla betald av TV4 innebär inte att den blir

gratis.

För att bli föremål för nätets hätska lynchmobb kan vara ett nog så högt pris att betala.

Visst är det bra att frågan om Laila Bagges och Niclas Wahlgrens eventuellt helsponsrade, TV4-sända skrytbygge av lyxvilla diskuteras.

Det är betryggande att vi fortfarande har en svensk tv-kultur där ett sådant här etiskt hårigt projekt inte passerar obemärkt.

För man SKA dra öronen åt sig när produktexponering och sponsring nästlar sig in i tv-program utanför ren reklamplats.

Samtidigt känns det som läge för lite sans. Åtminstone när det gäller den häxjakt på Bagge och Wahlgren som just nu bedrivs på nätet.

För minst lika intressant som att ifrågasätta det kommersiellt medvetna parets etik och integritet, är att ifrågasätta hur det egentligen står till med alla de som ägnar sig åt att spy sin galla i kommentarsfälten.

Själv blir jag faktiskt direkt oroad över svenska folkets mentala hälsa när jag ser det bittra, onyanserade hatet och de ilskna utropstecknen.

Obehagligt är vad det är.

Och extra bisarrt blir det när man tänker på att många av de här människorna, som inte kan förstå hur Bagge och Wahlgren kan hora ut sin tillvaro på det här viset, själva sitter hemma och bloggar om vad de käkade till frukost, uppdaterar sin Facebook-status en gång i halvtimmen, och lägger ut drösvis med bilder på sig själva – och sina barn – på nätet.

Utan att ens få en spänn för det. Och trots att ingen är intresserad.

Det är inte integritetens tidevarv vi lever i direkt.

Och därför ligger det nära till hands att misstänka att uppståndelsen kring Bagges och Wahlgrens eventuella gratiskåk

inte handlar lika mycket om moral som om vanlig avundsjuka.

(Sedan kan man förstås fråga sig hur smart det egentligen är att vara så medialt vidöppna med sin tvåsamhet som ”Idol”-domaren och tv-kocken har valt att vara. Media kan ju vara en ganska hänsynslös lekkamrat, som förr eller senare tuggar sönder och spottar ut de som inte längre levererar. Men det är en annan historia.)

ARTIKELN HANDLAR OM