”Jag har smygköpt julklappar”

NÖJE

Här är årets Klicktomtemor – Maria Montazami!

1 av 3 | Foto: Maria och jultofsen.

Hennes Hollaywoodsvall glänser som stjärnan i granen. Och hon firar sin lyxjul på andra sidan oceanen.

Dags att duka upp med både julskinka och salami. Här är årets Klicktomtemor – Maria Montazami!

Hur firar du jul, Maria?

– Jag, Kamran och barnen ska fira världens bästa jul i New York. Sara, Hanna och jag har köpt massor av halsdukar och sådant snyggt, så vi kommer ju älska att åka dit i våra nya kläder! Vi ska åka skridskor i Central Park, handla på Saks Fifth Avenue, besöka Frihetsgudinnan – bara göra New York! Jag kan riktigt se alla fina skyltfönster redan nu: massa ljus, och så snön som trillar ner och blinkar så där. Allt kan ju hända. Men just det jag sa först – det är hur jag har pictured our christmas.

Är du orolig för att allt inte ska bli som du tänkt dig?

– Ja. Att det blir världens sol, så man går och svettas. Att jag och Kamran blir osams. Eller att det blir regnigt och grått. Sådana jätteirriterande grejer som man inte alls hade förberett sig på. Att barnen är sura för att det inte blir några julklappar.

Blir det inte?

– När vi kommer tillbaka är det ju julrea på allting, så vi kommer absolut inte springa runt och köpa massa dyra saker innan. Vi tar det lite så där kul, kanske en liten väska eller någonting, och sedan kan vi köpa grejer i New York. Det där ordnar sig, jag tror aldrig att mina barn har gått julklappslösa.

Har du och Kamran samma syn på julklappar?

– Nä, Kamran är jättestrikt när det gäller julklappar, så jag kan verkligen inte slå på stort. Han tycker inte om att slösa och skämma bort barnen. De får det de behöver, men köpa bara för att köpa, nej.

Får du smyghandla ibland?

– Ja, jag har smygköpt många julklappar. Verkligen många julklappar. Både till mig själv och till barnen. Så det ser ut som att Kamran får mest varje år. Jag brukar alltid smygköpa lite här och där. Det är ett måste tycker jag.

Vilken är den dyraste julklappen du har köpt?

– Jag tror nog inte att jag köper så där jättedyra. Vi pratar inte tusentals dollar för en sak, men kanske en skinnjacka för 400 dollar. Men de är inte alls gamiga mina barn, bortskämda och ”ska ha”. De är så himla duktiga faktiskt. Nu är det mycket elektronik som gäller, men vi har ju redan en Ipad och alla telefoner.

Vilka jultraditioner gäller i er familj?

– Vi kör den svenska julaftonen. Öppnar en present, äter lite god mat och har jättekul. På juldagsmorgonen kommer barnen ner för trappan och kollar sina strumpor. Sen klär vi på Kamran hans tomtedräkt. Han svettas vartenda år i garderoben – och jag står där och bara skrattar. Det är jättestickigt och svettigt för honom, polyester du vet. Tänk först peruken och sen tomtehatten på det.

Tror barnen på tomten fortfarande?

– Who cares? Kamran har varit tomte nu i minst 20 år. Barnen har spelat med varje gång, och vi med. Men en gång gjorde jag bort mig. Kamran satt där i stolen utklädd till tomte – ”ho, ho, ho” – så ropade jag till barnen: ”guys, go and sit in daddys lap and I will take a picture!”. Då var de så snälla och låtsades inte höra. Sådana saker gör jag alltid.

Vad betyder julen för dig?

– Att man ska vara tillsammans, och vara så himla glad över att ha en familj. Det har jag sagt hela tiden, att det är vad vi alla strävar efter: ha en familj, bli omtyckt och ha någon man tycker om.

Har du någonsin upplevt en dålig jul?

– Det har jag säkert. Ibland när man är jättestressad och ­tänker att ”nu kommer det bli världens bästa dag” så går allting fel. Jag känner på mig att det har varit lite irriterad luft vid julbordet någon gång.

För att du vill att allt ska vara perfekt?

– Ja. Jag känner mig jätteotillräcklig när det är jul. Jag är alltid den som sitter uppe hela natten innan och packar presenter och är helt slut. Så tänker jag ”fasiken, varför började jag inte tidigare?”. Jag säger samma sak varje år. Och stressar verkligen jättemycket. Det är nästan omöjligt att inte stressa, det finns liksom inte tillräckligt med tid.

Hur hanterar du det?

– Det här året ska jag tänka på att inte köpa saker som jag vet kommer att reas ut i mellandagarna. Sen kan man skriva en lista över det viktigaste på julbordet, och inte vara rädd för att fråga om folk kan ta med sig något eget. ”Britta, tar du efterrätterna?” - tänk vilken lättnad! Det är ju det absolut minsta man kan göra för att hjälpa till. För man dricker ju mycket vin och så där.

Vilken är den finaste julklappen du fått?

– Det är säkert mina fina Louis Vuitton-väskor. Allt sådant lyxigt, som jag aldrig kunde ha tänkt mig att jag skulle få. Och om barnen har gjort en julkula i skolan, eller ett litet fotografi med glasspinnar som ram. Du ser ju hur det kommer tårar bara nu! Jag älskar sådant och har sparat allting som de har gjort.

Har du någonsin varit missnöjd med en julklapp?

– Ja, verkligen! Flera gånger när jag fått något av Kamran, han är urdålig på att köpa presenter. En gång kom han hem med något jättefult från Tiffany & Co, ett stort halsband med matchande örhängen.

Vad säger man då?

– ”Men gud vad fult!”, sa jag. ”Försäljerskan måste verkligen ha varit jättesöt som lyckades lura på dig det här”. Kamran berättade att halsbandet kostade tusen dollar, men jag sa bara ”take it back, Kamran! Fult! Det fattar du väl själv!”.

Julpynta med Maria!

Skapa vinjetter i stället för att dekorera hela huset!

”Om du har ett stort hus men inte så mycket julgranspynt – gör hellre en vinjett! Då tar du ett rum, till exempel det som folk kommer in i först. Pynta ditt hallbord med en liten gran och julpaket, eller en tomte som sitter där. Kanske ett fint ljus. Direkt får din gäst den där julkänslan. Sen kan du hoppa över finrummet och andra rum, om du inte har tillräckligt med saker att pynta med där.”

Pynta oväntade platser i hemmet!

”Det är jättefint att julpynta på toaletterna! Du kan ta toalettrullarna och lägga dem i en fin korg, sedan tar du tjocka julband och knyter runt. Det är jättemycket smått man kan göra så det ser trevligt ut.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!