Moralpaniken kan göra comeback när som helst

NÖJE

Läs Jan-Olov Anderssons krönika

För 30 år sedan orsakade SVT-programmet ”Studio S” moralpanik och myntade uttrycket videovåld.

Nu släpps tv-programmet och de våldsamma filmerna i en dvd-box. Och kanske är det bara en tidsfråga innan debatten blossar upp igen...

Jag minns det, nästan, som i går.

Andra december 1980. Kom hem samma dag från en London-resa. Hade mest gjort reportage till Aftonbladets Popsida, men även hunnit se några obskyra skräckfilmer. Det var så på den tiden. Vi skräckfilmsentusiaster fick söka oss utomlands eller till de få videobutiker som fanns.

Samma kväll sände SVT:s samhällsmagasin ”Studio S” sitt beryktade program om skräckfilm. Det som myntade uttrycket videovåld. Som fick utbildningsminister Jan-Erik Wikström att helt skogstokig rabbla bibelcitat. Som orsakade moralpanik och skapade nästan total enighet om att videovåldet måste stoppas.

I ett inslag beskrev målande ett gäng fjärdeklassare de otäcka scenerna i några av dessa våldsamma filmer. 22 år senare avslöjade ”Filmkrönikan” att barnen först hade skrämts upp med scenerna och sedan fått order om vad de skulle säga.

Hade i London, mest av eget intresse, bokat in en intervju med filmregissören Tobe Hooper. Tyvärr ställdes den in, då han var tvungen att återvända till USA.

Snacka om otur. Det var han som hade gjort ”Motorsågsmassakern”, filmen som i ”Studio S” gjordes till en symbol för videovåldet, förmodligen mer på grund av sitt namn än för sitt innehåll.

Filmbolaget Studio S (gissa var de fått namnet ifrån ...) släppte i går, på 30-årsdagen, en ambitiös dvd-box med tv-programmet, filmerna som upprörde (ocensurerade, förstås) och diverse extramaterial.

Numera visas tio gånger så våldsamma filmer på bio och dvd utan att någon nämnvärt bryr sig. Flera av dem är, ironiskt nog, samma historier, fast i nyinspelning.

En smart och cynisk tv-producent och några löpsedlar, sedan har vi moralpaniken här igen ...

ARTIKELN HANDLAR OM