Mode

Snyggt nytt år!

Kostym eller inte, vad ska jag ha på mig?

Av: 

Alexander Karlsson

NÖJE

Det är dags att ringa in det nya året, ett firande som oftast är förknippat med skålande i champagne, nyårscigarr, hummer, fyrverkerier och inte minst, en välsittande kostym. Det finns dock alternativ och Aftonbladets Alexander Karlsson har tipsen för både formella som informella stilar.

Formella firandet

Kostym från H&M, 1798 kr
Slips och näsduk, 299 respektive 169 kr, från Ulterior Motive.
Skjorta från Acne, 1300 kr
Skor med snörning, Vagabond, 1000 kr

Många tar fram studentkostymen när det är dags för högtidligheter vilket naturligtvis är helt okej. Är du trött på samma gamla vanliga så är det lätt avhjälpt genom att satsa på en ny skjorta och slips för att piffa till det. Bröstnäsduk är ett klart plus i kanten. Håll dig till en mörk kostym, ljus skjorta och låt slipsen vara en färgklick. Glöm inte att man aldrig är helt påklädd utan ett snyggt armbandsur och nyputsade skor.

Slappa firandet

Skor från Rizzo, 1300 kr
Jeans, Dr Denim, 500 kr
Skjorta, H&M, 249 kr
Fluga, H&M, 98 kr

För den som inte gillar det alltför uppklädda finns det dock gott om valmöjligheter som tur är. Jeans och kavaj är ett utmärkt alternativ som de flesta känner sig bekväma i. Det är dock skillnad på jeans och jeans så lämna dina stentvättade 501:or i garderoben. Satsa på svart kavaj och mörka jeans, gärna gråa. Vit skjorta och mörk slips gör outfiten komplett, även svart fluga också är väldigt snyggt till. Dina sneakers kan du låta vänta till våren.

Vett och etikett på festen:

 Man tar seden dit man kommer, och vad gäller fester är värdens ord lag. Fina fester föregås ofta av inbjudningskort där vilken klädsel som gäller för tillställningen specificeras:

– Kavaj: betyder märkligt nog kostym. Mörka färger är att föredra men inget krav. Till detta bärs alltid skjorta och slips.

– Frack: detta innebär just frack men även uniform eller annan högtidsdräkt.

– Smoking: en smoking är en kostym med sidenslag på kavajen och sidenrevärer på byxorna, Till smoking bärs alltid vit skjorta och fluga.

På kavajer med fler än en knapp ska den understa aldrig knäppas.

Kavajer med dubbel knäppning, dvs, två rader med knappar, skall alltid vara knäppta.

I regel ska kavajen knäppas upp när du sitter men vara knäppt när du står

Se upp för att lägga slipsen i förrätten. Slipsnål eller varsamhet är bra alternativ. Att slänga upp slipsen över axeln borde vara straffbart.

Att man inte får ha bruna skor efter klockan sex gäller inte längre.

När man skålar i champagne ska man inte klirra i glasen, och glöm inte titta ditt sällskap i ögonen efter du druckit men innan du ställer ner glaset.

Och du, glöm inte konversera med din bordsdam!

Vidare läsning:

KÖPSTÄLLEN:

Ulterior motive: http://www.umotive.com/

Acne: http://www.acnejeans.se/

H&M: http://www.hm.com

Vagabond: http://www.vagabond.net/

Dr Denim: http://www.drdenimjeans.com/

Rizzo: http://www.rizzo.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode