Nu doftar parfymen lack, gata och godis

NÖJE

Punkiga dofter slåss med klassikerna

Foto: Lakritsgodis

Söta godisdofter och punkiga gatudofter har nått ner i de dyra och exklusiva parfymflaskorna.

Kända modehus ger namn åt parfymer som doftar lakrits, kola och choklad och varianter med aromer som påminner om asfalt, metall, nagellack och glödlampa.

Men fortfarande tillverkas och säljs över 150 år gamla, klassiska dofter.

Parfymindustrin har släppt 3 300 nyskapade parfymer sedan sekelskiftet, 2000.

Doft efter doft har man betat av. Från de klassiska blom- och trä- och kryddofterna har utvecklingen gått via frukt- och bärdofter, sladdat in på syntetiska gatulukter på vägen till det allra senaste, godisdofter.

Mycket grovt beskrivet.

Turkisk konfekt

Trots att så många nya doftsammanställningar släppts de senaste åren finns fortfarande många klassiker. Några är över150 år gamla, flera kring 100 år.

Tove Solander, genusvetare och parfymbloggare, vet mycket om parfymer.

Hon beskriver de nya godisdofterna:

- Det är choklad, kola, vanilj, turkisk konfekt, brända mandlar, lakrits, torkad frukt och så vidare. Många av fruktparfymerna doftar i mitt tycke också mer fruktgodis än färsk frukt och vissa gör det avsiktligt.

När började godisdofterna komma?

- En enormt inflytelserik föregångare här är Angel som lanserades av Thierry Mugler 1992. Den kombinerar gourmetnoter som kola och choklad med mustiga basnoter av patschouli.

Unisex kan dofta asfalt

- Det mest extrema exemplet är kanske sockervaddsdoften Pink Sugar från Aquolina som kom 2003 och som är enormt populär i USA men mindre spridd i Sverige. Nyligen släpptes även Blue Sugar för män.

Är det dofter för vuxna kvinnor som inte kan glömma tonårstidens godissmakande läppglans?

- Kanske det, men framför allt tror jag att de utpräglade godisdofterna köps eller önskas av dem som är unga nu, det vill säga tonårsflickor och kvinnor i tjugoårsåldern. Muglers Angel är ett undantag som bärs av äldre kvinnor också.

Det finns en annan grupp nya parfymer i en doftklass för sig. De är ofta unisexparfymer och de mest kända görs under märket Comme des Garcons. Det är dofter baserade på artificiella lukter, lukter som påminner om bland annat asfalt, gummi och lacker, i stället för de klassiska parfymingredienserna.

- Förmodligen hänger det och att de är skapade som unisexparfymer ihop. Etablerade parfymnoter är redan så starkt förknippade med endera könet att det är svårt att bryta trenden.

Glödlampa och gardenia

- Syre, metall och nagellack är noterna i Odeur 53 som kom 1998. Damm på en glödlampa, bläck och batterier är dofter i efterföljaren Odeur 71.

Blomdoft med inslag av trä, citrus och mossa för kvinnor, örtkryddor, lavendel och läder för män är, grovt beskrivet, de dofter som dominerade parfymerna under större delen av 1900-talet. Vissa doftämnen används över könsgränserna, även bland nyare parfymer.

Under första hälften av 1900-talet kom också de orientaliska dofterna.

- De är ofta tunga och söta och doftar trä, mysk, kryddor, ambra och rökelse bland annat, säger Tove Solander.

- Bland blomdofterna är vita blommor som lilja, liljekonvalj, tuberos, gardenia, ylang ylang, narciss och jasmin, violer och så förstås rosor, klassiker.

På senare år har klassiska blomnoterna fått konkurrens. Parfymtillverkarna har lanserat parfymer som har doft från bland annat lotus, näckros, tusensköna, vallmo, kaprifol och pion.

Många av parfymerna är tillverkade med de billigare syntetiska aromerna även om det vore möjligt att göra dem med naturliga växtämnen.

Foto: Smultron finns på flaska

Hallon och päron för herrar

Den första stora doftgruppen som bröt den blommiga, gröna och orientaliska dominansen var frukt och bärdofterna.

- Javisst, ”fruity florals” dominerar bland nysläppta damdofter i alla prisklasser utom möjligen den allra högsta. Klassikern Mitsouko är faktiskt känd för att lukta persika, men annars har fruktdofter inte varit vanliga tidigare i historien, utom citrus förstås, säger Tove Solander.

- Oftast är det en kombination av olika fantasifulla frukt- och bärnoter.

- Röda bär som smultron, jordgubb och hallon är populärt, liksom tropiska frukter som mango och persika och söt citrus som mandarin. Fruktnoter som hallon, päron och mango har även börjat leta sig in bland herrdofterna, men då ofta i kombination med mindre söta noter.

Tove Solander beskriver att de flesta rena herrdofter som släpps nu huvudsakligen hör till en av två stora doftgrupper. Antingen är de skarpa, fräscha och sportiga, inspirerade av frisk luft och klart vatten. Eller så är de sötare unisexdofter som experimenterar med frukt- blom- och gourmetnoter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode