Lettiska herrar till final – nordisk kollaps

Publicerad:
Uppdaterad:

Så var semifinalen - läs rapporteringen minut för minut på aftonbladet.se

Lettland Sex herrar i hatt.
Foto: Peter Wixtröm
Lettland Sex herrar i hatt.

Vampyrer, discoopera och balkanballader.

Semifinalen i schlager-EM innehöll det mesta.

Till slut stod det klart att The Arks konkurrenter i lördagens final blir Vitryssland, Makedonien, Slovenien, Ungern, Georgien, Lettland, Serbien, Bulgarien, Turkiet, Moldavien.

Så var semifinalen – läs alla kommentarer på aftonbladet.se.

Kristian Luuk kommenterar tävlingen tillsammans med Josef Sterzenbach.

I det obligatoriska öppningsnumret presenterar Finland sig – med snö, tango och – human beatbox...

Bakgrunden till scenen är blommig. Kvällens värdar heter Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi. Kvällens roligaste namn, tycker Kristian. En inte alltför vild gissning är att kommentaren kommer fortsätta i samma ironiska stil.

Det första landet presenteras med en liten film.

1. BULGARIEN

Låt: "Water"

Artist: Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov

Låten handlar om vatten. Techno till ett ylande som kan få fler än Arne Weise att falla baklänges. Trummor i kvadrat. Rap-inslaget kunde de hoppat över. Men schysst hockey-frilla på trummannen.

2. ISRAEL

Låt:"Push the Button"

Artist: Teapacks

Här kommer en låt som skapat vissa kontroverser. Den handlar nämligen om bomber och folk har dragit kopplingar till Iran. Well, det mest upprörande med det här är väl låten. Eller bristen på låt. En härlig soppa av världens alla musikstilar. Rap, punk, klezmer, hysterisk etno. Lilla gubben i militärbyxor är säkert hysteriskt kul - om man skulle fatta något av texten. Enerverande.

3. CYPERN

Låt:"Comme ci-Comme ca"

Artist: Evridiki

Det här är det enda bidraget i år som är helt på franska. Märkligt nog är det Cypern som står för det. Mörk electrodisco – ganska trallvänligt. Helt klart en av de bättre låtarna i det sinnesjuka startfältet. Hon sjunger om en relation som bara är "sådär" och har jämförts med Serge Gainsbourg i sitt kalla registrerande av förlorad kärlek. Well, sakta i backarna...

4. VITRYSSLAND

Låt:"Work your magic"

Artist: Koldun

Dima Kolduns mammas idol var prinsessan Diana. Märkligt att hon fick en lookalike-son. Det har varit snack innan om att lilla pojkidolen Dima haft svårt att sätta tonerna. Låten sätter sig som tuggummi direkt. Men Dima borde nog ta det lugnt med brun utan sol-krämen. Sluttonen gick väl sådär... Går helt klart vidare. "Koldun" betyder trollkarl på ryska förresten. Därav magi-temat.

5. ISLAND

Låt:"Valentine Lost"

Artist: Eiríkur Hauksson

Islands svar på Meatloaf. Det här är dramatisk, klassisk hårdrocksballad. Men oj, vilken fånig text. "An actor on an empty stage"... Eirikur deltog i den nordiska panelen som bedömde bidragen i SVT. Island satsar på gitarrchock. Scenshowen får förbli okommenterad.

6. GEORGIEN

Låt:"Visionary Dream"

Artist: Sopho

Ett debutantland i ESC. Rödklädd snövit-dam med kosackdansare. Jag gillar kosackdansen skarpt. Och svärden. Kan man hoppas på lite blod i slutet? Mycket 90-tal, Björk, Madonna "Ray of light" med helt ok refräng, men totalt menlös vers. Dramatiskt, lite fjuttig pyroteknik, nja...

7. MONTENEGRO

Låt:"Adje kroci"

Artist: Stevan Faddy

Montenegro tävlar självständigt för första gången. Röstningen om splittringen från Serbien genomfördes dagen efter att Lordi vann. Och självklart vill de vara med i schlagereuropa... Man får hoppas på bättre lycka nästa gång. Den här sega etnorocken kan väl inte gå hem i sofforna. Och varför uppträder han i pyjamas? Trumsolo OCH gitarrsolo. Vad mer kan man önska? Kvällen är fulländad.

8. SCHWEIZ

Låt:"Vampires are alive"

Artist: DJ Bobo

Nu gör vi en resa tillbaka i tiden till 1993. Mellanstadiedisco. Cool James & Black Teacher, Snap och Corona. En varm, men lätt ångestfylld känsla i hjärtat. Vampyrtemat går säkert hem i stugorna. DJ Bobo är väl inte världens bästa sångare direkt. Inte hans hjälpsångerska heller. Men catchy är det definitivt. Bobo har klippt av sig hockeyfrillan sen senast.

9. MOLDAVIEN

Låt:"Fight"

Artist: Natalia Barbu

Europas fattigaste land snålar inte på dramatik. Intressant läderklädsel. Hårdrock och fioler. Låten handlar om att kämpa för att överleva. Huvudvärksframkallande. Tacka vet jag farmodern som trummade på trumman för Moldavien för två år sedan.

10. NEDERLÄNDERNA

Låt:"On top of the world"

Artist: Edsilia Rombley

Holland satsar på soulpop. Det låter som en riktig låt. men det låter också som något man hört många gånger förut. Den orangeklädda divan har en stark men aningen enerverande pipa. Irriterande wailande. Frågan om man kommer minnas det här om några minuter.

11. ALBANIEN

Låt:"Hear my plea"

Artist: Frederik Ndoci

Albaniens Loa Falkman, tydligen. En älskad kulturpersonlighet. Albaniens Borat snarare. Imponerande lejonman. Toupé? Hemfärgat? Det är väldigt dramatiskt med fioler, Enya-etno och manskör. Kvinnan som sjunger bredvid honom är tydligen hans fru. Hon verkar ha svårt att röra sig i den tajta klänningen.

12. DANMARK

Låt:"Drama Queen"

Artist: DQ (Peter Andersen)

Här är danska After Dark. Dragdisco, helt ok låt. Det har klagats på att han rör sig stelt. Men det är väl inte så konstigt med ett helt fågelbo och en liten kryddträdgård på huvudet. Lite fånigt. Men han har varit en stor publikfavorit under repetitionerna.

13. KROATIEN

Låt:"Vjerujem u ljubav"

Artist: Dragonfly feat. Dado Topic

Dire Straits kom tillbaka! Allt är förlåtet. Det här är mastig balkanrock utan direkt refräng. Dado Topic är en kroatisk rocklegend. Han är också den äldsta sångaren i tävlingens historia. Inte den äldsta deltagaren dock. Det var Moldaviens trummande farmor 2005. Låten blir om möjligt ännu värre när den blonda tjejen i genomskinlig topp börjar "sjunga".

14. POLEN

Låt:"Time to party"

Artist: The Jet set

De här har kallats ett polskt Black Eyed Peas. I rest my case. Hiphop goes kabaret. Sångerskan Sasha gör entré i en fågelbur. Otroligt osexigt. Men värst är nog den "rappande" killen. Som tur är har låten ingen refräng. Det kan väl inte gå vidare.

15. SERBIEN

Låt:"Molitva"

Artist: Marija Serifovic

Serbiens Lotta Bromé bjuder på balkanballad. Den här är favorittippad. Årets finaste ballad – men alltför anonym. Det är knappast någon "Lane Moje". Men jag gillar tjejerna i kostym och slips. Light-lesbiskt tema från Serbien. I like.

16. TJECKIEN

Låt:"Malá dáma"

Artist: Kabát

Öststatsrock med en gurglande sångare. Hjälp honom rensa luftvägarna, någon! Det känns lite tyskt. Det känns ganska gräsligt. Men härlig euro-kitsch trots allt. Är det Lordis brorsa som sjunger förresten. Primalskriket till slutton ska de ha cred för.

17. PORTUGAL

Låt:"Danca Comico"

Artist: Sabrina

Den första av två låtar i kväll som heter "Dansa med mig". Ganska trist latinonummer - men den manliga dansarens tajta sparkdräkt med djup urringning får fem plus. Medelhavspop som går in genom ena örat.

18. MAKEDONIEN

Låt:"Mojo svet"

Artist: Karolina

Karolina är tydligen en stor stjärna över hela Balkan. Redan där har hon ett antal kassaskåpssäkra röster. Extremkort, men fin klänning. En låt som desperat försöker vara dramatisk. Men det blir mest jobbigt. Låttiteln betyder "Min värld". Det är som ett makedonskt "We are the world".

19. NORGE

Låt:"Ven a bailar conmigo"

Artist: Guri Schanke

Thomas G:son har skrivit den här låten. Mr Schlager har gjort en karbonkopia på Petra Nielsens "Tango Tango" och Anna Books "Samba Sambero". En känsla av grisfest. Lite trist tyvärr.

20. MALTA

Låt:"Vertigo"

Artist: Olivia Lewis

Här har G:son också ett finger med i spelet. Han har producerat låten. Malta ligger för närvarande trea på Klipptoppen Schlager. Lite svärd, bara överkroppar, sur sång. Stora känslor och dramatik. Helt ok.

21. ANDORRA

Låt:"Salvem el món (Let's save the world)"

Artist: Anonymous

Green Day möter Jimmy Jansson, tycker Luuk. Träffande. Bandet har blivit stora på My Space. Tydligen. De är oerhört söta och små. Ekologisk punkpop. Brytningen när de sjunger på engelska är rolig. Det här kan gå riktigt bra eftersom det är så annorlunda mot allt annat i år. Publiken jublar. Det här går definitivt vidare.

22. UNGERN

Låt:"Unsubstantial Blues"

Artist: Magdi Rúzsa

Raspig Idol-stjärna sjunger blues. Det är knappast revolutionerande, men ganska fint. Det kommer gå hem hos folk som inte gillar schlager. Hon kom in med en resväska och sätter sig vid en busshållplats. Ingen prozac-chock direkt.

23. ESTLAND

Låt:"Partners in crime"

Artist: Gerli Padar

Estlands Pink har den här tjejen kallats. Snarare Kikki, Bettan och Lotta i en och samma person. Liksom Norges artist har hon gjort sig ett namn som Let's Dance-stjärna. Vi får se lite latinodans. Tango borde väl gå hem i Finland. Ännu en låt som försöker vara dramatisk. Gäsp.

24. BELGIUM

Låt:"LovePower"

Artist: The KMG's

Välkommen till fredagkväll på stadshotellet. Coverbandet kör sköna hits från 70-talet. Krazy Mess Groovers måste vara historiens sämsta bandnamn. Tyvärr är det nog tillräckligt poppigt för att kunna gå hem. De försöker sprida kärlek. Jag känner hatet födas... Groovy baby, som Austin Powers skulle sagt.

25. SLOVENIEN

Låt:"Cvet z juga"

Artist: Alenka Gotar

Sloveniens Marie Lindberg. Alenka är nämligen lärare. Gotisk discoopera från Balkan. Låten skulle vara uthärdlig om man slapp de hysteriska operapartierna. Morticia Adams?

26. TURKIET

Låt:"Shake it up shekerim"

Artist: Kenan Dogulu

Här har vi Justin Timberlakes turkiske farbror. Tydligen sjunger han om blowjobs. Snuskgubben...Den där långa röda kavajen ser oerhört fånig ut. Hans "candy" känns verkligen inte lockande. Men det här är ganska catchy etno-dansmusik.

27. ÖSTERRIKE

Låt:"Get A Life - Get A Live"

Artist: Eric Papilaya

Det här är den officiella låten till ett stort AIDS-evenemang. Det är ett gott syfte. En fin låt. Men extremt träig. Herr Papilaya dyker upp ur AIDS-symbolen röda bandet iförd en slags medeltidsrustning. Sen börjar bandet röra på sig. Effektfullt. Men lite äckligt. Han ser ut som en mask som dyker upp ur ett sår. Nja. Han kan få sympatiröster. Tyvärr.

28. LETTLAND

Låt:"Questa Notte"

Artist: Bonaparti.LV

Svenska låtskrivare står bakom dessa Il Divo-wannabes. Det här är kanske kvällens knäppaste nummer. Letter som sjunger på italienska. Trots att de inte kan det. Trots att de knappt kan sjunga. I höga hattar och jeans. Absolutely fabulous. Det här kommer folk rösta på.

Röstningen börjar

Nu har Europa 15 minuter på sig att rösta. Vilka går vidare? Vi får en snabbgenomgång.

Nu är röstningen slut. Vi bjuds på en mellanakt medan samtalen räknas. Två rödhåriga dansare och lite bara överkroppar. Väldigt finskt... Gitarrsolon, etno, goth-målade körtjejer. Här finns allt.

Nu intervjuas några artister i green room. Vi får även en försmak av de redan finalklara artisterna.

I kväll går tio bidrag vidare. De kommer räknas upp utan inbördes ordning. Så vi får inte veta vilka de största favoriterna är.

Svante Stockselius har fått äran att presentera dem. Kuverten kommer in med en tjej på rullskridskor. Väldigt 2007.

De som går vidare är:

Vitryssland. De favorittippade. De blir nummer tre. Makedonien. De blir nummer sex i finalen. Slovenien – Alenka Gotar. Nummer sju. Nummer åtta blir Ungern. Barfotajejen vid busshållplatsen. Nummer elva blir Georgien. Sopho kommer uppträda före The Ark. Nästa land är Lettland! Männen i hattar. My god. Nummer 14. Serbien med Lotta Bromé. Nummer 17. Bulgarien med trummorna. Nummer 21 i finalen. Bara två kuvert kvar. Turkiet. Nummer 22. Moldavien. Nummer 24 i finalen.

Inget nordiskt bidrag vidare. Inte DJ Bobo, inte Cypern eller de söta killarna i Andorra. Trist.

Vi ses igen på lördag!

Mer schlager:

Schlager-semi:

Sandra Wejbro

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN