Dokusåpan är stendöd

NÖJE

Dramaserierna blev större, bättre och dyrare, dokusåpan dog och varenda svensk värd namnet blev parodierad i ”Hey Baberiba”

Tv-året 2006 är till ända, och har vi lärt oss något så är det att första generationens dokusåpa är död.

Stendöd.

I princip redan ett fossil.

Foto: daniel ohlsson/tv 4
Etta Christine Meltzer som drottning Silvia i ”Hey Baberiba”.

När det gäller den traditionella dokusåpan – som föddes i och med ”Real world” och ”Expedition: Robinson” – har jag redan varit framme med stora motorsågen flera gånger under 2006. Trenden har ju varit tydlig – konceptet fungerar inte längre.

Folk kan bråka och skrika obsceniteter bäst de vill, visa sina nyopererade jättemeloner, stoppa snask i baken på varandra och kissa i jacuzzin – de flesta ser hellre på kärlekskranka bonnläppar och dansande sport-

ankare med två vänsterfötter.

Kanal 5:s ”Big brother” drog visserligen sina trogna tittare även i år, men frågan är hur mycket som handlar om genuint intresse för programmet och hur mycket som handlar om ren och skär lyteskomik.

Jag menar, alla som har problem med att peka ut Surinam på en karta kan gå och lägga sig och trots allt vara ganska nöjda med sig själva och sitt intellekt efter att ha bevittnat landets inspärrade begåvningsreserv göra sin grej inne i huset som Gud glömde.

Och då är ”BB” ändå ett väl inarbetat varu-

märke. Betydligt sämre har det i år gått för nya dokusåpasatsningar, som ”Miljonärerna” och ”Trälen”, som inte en kotte har orkat engagera sig i.

Men, pris ske Gud – efter att ha kikat på kanalernas satsningar

för 2007 törs jag nästan säga att polletten har trillat ner hos basarna. Ingen lär satsa på gammal vanlig dokusåpa igen.

Nya sorters reality

lever och frodas såklart, men Robinson-Robban och hans kompanjoner från den gamla skolan har lämnat byggnaden.

”Drottningen” lyser starkast

klicka för större bild

Karolina Fjellborg

ARTIKELN HANDLAR OM