Cosby och Polanski sparkas från Oscars-akademien

avLeo Pettersson

NÖJE

Bill Cosby och Roman Polanski har röstats ut från Oscars-akademien.

Detta skriver flera amerikanska medier.

Starka reaktionen efter domen mot Bill Cosby 00:33
1 av 2 | Foto: POOL / TT NYHETSBYRÅN
Bill Cosby.

På torsdagen träffades ledamöterna i Oscars-akademien för ett möte. Under detta möte röstade de bort skådespelaren Bill Cosby och regissören Roman Polanski, efter de allvarliga anklagelser som riktats mot dem.

”Styrelsen fortsätter att uppmuntra en etisk standard vilket kräver att medlemmarna upprätthåller akademiens värdegrund för respekt och human värdighet”, står det bland annat i ett uttalande som akademin har släppt.

Anklagats av ett 60-tal kvinnor

För exakt en vecka sedan dömdes Bill Cosby för sexuella övergrepp mot en kvinna, Andrea Constand. Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är endast det ovan nämnda fallet som lett till åtal.

Han kan dömas till maximalt tio års fängelse och tvingas bära fotboja fram tills att domen mot honom vinner laga kraft.

Hade sex med 13-åring – flydde

Roman Polanski å andra sidan erkände redan 1977 för amerikansk polis att han haft sex med en 13-årig flicka. Han satt då frihetsberövad i 42 dagar under tiden som han genomgick en rättspsykiatrisk undersökning.

När Polanski släpptes, i väntan på domen, valde han att fly. Han insåg att han sannolikt riskerade ett långt fängelsestraff och bor numera i Paris.

Hollywoodmännen som anklagats i #metoo 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM