Granskningsnämnden oförstående till Ingvar Oldsbergs anmälan mot TV4

avJakob Meijer, Mathilde Albinsson

Ingvar Oldsbergs anmälan lämnades in till Granskningsnämnden i förra veckan.

Men nämnden, som granskar programinnehåll, ställer sig frågande till det hela.

– Jag kan inte tänka mig att det är Granskningsnämndens huvudmål egentligen, säger Ingvar Oldsberg till Nöjesbladet.

Anmälan mot TV4 lämnades in till Granskningsnämnden i början av förra veckan.

Ingvar Oldsberg vill med sin anmälan få svar på varför han tvingades lämna ”Bingolotto” med omedelbar verkan.

Såväl Oldsberg som hans advokat, Michael Fischbein, har upprepade gånger försökt få en förklaring till beslutet. Det är också anledningen till att man har valt att lämna in en anmälan till Granskningsnämnden, istället för att stämma TV4 eller produktionsbolaget Warner Brothers.

Men på Granskningsnämnden ställer man sig frågande till det hela.

– Jag har läst anmälan. Och nej, när jag läser den kan jag bara se att den yttrar sig om en arbetsrättslig tvist mellan TV4 och Ingvar Oldsbergs bolag. Det är ingenting som Granskningsnämnden för radio och tv prövar. De prövar sända inslag eller program om de följer innehållsreglerna för sändningstillstånden. Därav finns ingen möjlighet för Granskningsnämnden att pröva det som anmälan gäller, säger Johannes Wik, handläggare på myndigheten för press, radio och tv, som påpekar att det är nämndens ordförande som tar beslut.

Inte heller Ingvar Oldsberg är övertygad om att Granskningsnämnden är rätt instans för hans ärende.

– Jag kan inte tänka mig att det är Granskningsnämndens huvudmål egentligen. De granskar ju tv-program och inriktningar, så vi får väl se. Och så får man titta på nästkommande strategi i så fall. Jag finner mig i besluten, bara man vet varför, säger han när Nöjesbladet når honom på telefon.

Foto: Roger Lundsten
Ingvar Oldsberg.

Känner du dig trygg i de beslut som tagits på advokatnivå?

– Det kan man inte vara till hundra procent förrän man kommer fram till något som ger svar på min fråga. Den frågan är enkel. Vad är grunden till uppsägningen? Den har ingen levererat. Varken TV4 eller produktionsbolaget Warner eller någon annan. Där finns bara en smygande attityd av att låta tiden gå ungefär.

Trots frågetecknen kring anmälan tror Michael Fischbein att den inte är helt borträknad ännu.

– Det är inte givet att de tar upp den, men det är heller inte givet att de inte tar upp den. Det är ju inte arbetsmiljöförhållandet i sig, utan det är tv-programmet ”Bingolotto” som är frågan och som ju har sparkat Ingvar Oldsberg. Vi tycker att det vore intressant för dem att pröva. Även om det är programinnehåll, så kan Granskningsnämnden alltid välja att inte ta upp en anmälan samtidigt som de i andra fall kan ta upp en anmälan för att de tycker det är en intressant fråga att pröva. Vi vill avvakta och se vad de säger.

Granskningsnämnden kommer ge besked inom en till två veckor om de tar upp frågan. Om de gör det är ett beslut att vänta inom två till tre månader normalt sett. Gör man inte det, jobbar Oldsberg och Fischbein vidare.

– Vi har en idé. Vi har diskuterat hur man i så fall kan gå vidare, säger Michael Fishbein.

ARTIKELN HANDLAR OM