Väder-Anki försvann från rutan: ”Var skitless på mig själv”

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon blev känd i hela Sverige som Väder-Anki.

Men på senare år har hon inte synts i rutan.

Nu har Anki Edvinsson sadlat om till författare.

– Jag kunde vara skitless på mig själv, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Anki Edvinsson, 47, blev Väder-Anki med hela svenska folket då hon debuterade i TV4 1993. Hon fortsatte presentera vädret fram till 2000, och därefter följde flera år i kanalen som programledare för bland annat ”När och fjärran” och ”Ordjakten”. 2008 fick tittarna även se henne i ”Stjärnor på is”.

Men de senaste åren har Anki Edvinsson synts allt mindre i rutan. När hon gästar onsdagens Aftonbladet Morgon berättar hon att hon till sist tröttnade på sig själv.

– Även utanför kameran var jag Väder-Anki på något sätt. Det var som att jag tappade mig själv. Men jag tror många som jobbar med media upplever det. Man blir den här tv-personen och man blir bemött utefter den.

1 av 2 | Foto: Andreas Lundberg
Anki Edvinsson intervjuas av Filip Hammar 1996.

”Mycket baserat på ens utseende”

Efter fyra år på TV4:s lokalnyheter valde hon 2014 att byta inriktning helt. I år debuterar hon som författare med deckarromanen ”Lust att döda”.

Hon konstaterar att det var andra tider när hon slog igenom i tv, och att den syn man då hade på ”väderflickor” inte skulle fungera idag.

– När jag började på tv var jag ung och drogs in i det här väderflicka. Det var väldigt mycket baserat på ens utseende. Man var alltid glad och skrattade och var alltid den här utåtriktade. Den andra sidan fick inte ta så mycket plats. Den var ingen intresserad av.

Tv-profilerna som bytte kanal till TV4 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Deckare

TV4