’Det blir farligt för mitt hjärta’

avGustaf Tronarp

Frank tvingas stå över tävling – risk för hjärtinfarkt

1 av 4
I förra veckans ”Mästarnas mästare” dök Frank Andersson för att hämta tunga stenar i en vattenbana. Efter det drabbades han av en infektion. Kvällens avsnitt börjar med att deltagarna samlas på stranden för en ny tävling - men Frank tvingas fatta ett beslut att stå över.

Frank Andersson kämpar med sin hjärtsvikt – och en rejäl förkylning.

I kvällens avsnitt av ”Mästarnas mästare” tvingas brottarlegendaren stå över första tävlingen helt.

- Har man svår hjärtsvikt och infektion är det dumt att anstränga sig maximalt, säger Anders Ternhag, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

I förra veckans vatten­bana var planen att ex-­brottaren Frank Andersson, 58, skulle hålla sig ovanför ytan hela tiden. Men på grund av att de ­andra medlemmarna i hans lag fick problem tvingades han dyka ner för att hämta upp de tunga stenarna.

Efter det drabbades den hjärtsjuke stjärnan av en ­infektion.

– Jag blev sjuk på natten, nu har jag ingen ork alls. Jag ska få antibiotika, så vi får se om det kan hjälpa, säger han i kvällens program.

Kraftigt nedsatt

2013 drabbades Frank ­Andersson av hjärtsvikt. Funktionen i hans vänstra hjärtkammare är kraftigt nedsatt.

– Jag kan inte anstränga mig när jag har en infektion i kroppen. Det kan bli direkt farligt på grund av mitt hjärttillstånd.

Redan förra veckan ­rekommenderade ­produktionens läkare och SVT ­honom att inte ställa upp i tävlingarna. Då ­trotsade han det rådet. Men i kvällens avsnitt väljer 58-åringen att hoppa över den första grenen.

Enligt överläkaren ­Anders Ternhag, som ­diskuterar SVT:s ”Mästarnas mästare” i den medicinska podcasten ”Ronden”, var det ett klokt beslut.

– Om man från början har en nedsatt hjärtfunktion och sedan har ytterligare en nedsättning på grund av en infektion är det dumt att anstränga sig maximalt, ­säger han.

Drabbas av syrebrist

I ett sådant läge kan ­ansträngning leda till att hjärtmuskeln drabbas av syrebrist. Det kan innebära livsfara.

– Då kan det bli så att man får symptom på kärlkramp och det finns risk för en hjärtinfarkt, säger Anders Ternhag.

Nöjesbladet har sökt Frank Andersson och SVT:s projektledare Anders Wistbacka.

ARTIKELN HANDLAR OM