Edward Blom

Edward Bloms utspel: Sänk åldersgränsen på alkohol till 16 år

Av: 

Matias Rankinen

NÖJE

Startade själv öl- och vinprovarklubb på gymnasiet

Edward Blom är bestämd.

I Sverige borde man få dricka när man är 16 år.

– Är det värre alkoholproblem i länder där det är 16-årsgräns på krogen? Nej, det är ju inte det, säger han till Nöjesbladet.

Det är apropå de stora problemen med alkoholsmuggling Edward Blom menar att det mest effektiva och etiska vore att sänka alkoholskatten – och åldersgränsen.

– Sprit får ju ungdomarna ändå, och är det förbjudet, då är det som på min tid. Då sitter man i villor när det är föräldrafritt, ingen vuxen med alls, och gör det jättehemligt. Folk blir kraftigt berusade och ligger och kräks i badkar och riskerar att kvävas och allt möjligt, det händer massa olyckliga saker och ingen vuxen finns där.

”Betydligt mindre än i Tyskland”

Han är inte säker på om han tycker att åldersgränsen ska vara 16 på Systembolaget, där kan han tänka sig 18. Men på krogen ska det vara 16 som gäller.

– I Tyskland har de 14-årsgräns på krogen för att dricka öl och vin, om man är i en ostraffad 18-årig persons sällskap som tar ansvar. Det betyder naturligtvis inte att ungdomarna sitter fulla där. Sen finns det förstås ungdomar som ändå går och super någon annanstans för att de vill dricka mer än vuxna tycker är okej, men det är betydligt mindre sånt i Tyskland än det är i Sverige, säger Edward Blom.

Ser gärna att barnen startar öl- och vinprovarklubb

Hans huvudargument är att det inte finns några bevis för att 18-årsgränsen har positiva effekter.

– Är det värre alkoholproblem i länder där det är 16-årsgräns på krogen? Nej, det är ju inte det. Det går säkert att hitta någon forskare som är betald av staten och socialstyrelsen som får sina anslag därifrån och som kommer säga det, men kollar man på internationell statistik finns det inget som säger att svenskar har bättre nykterhet och mindre alkoholskador än övriga Europa.

Han skulle själv inte ha några problem med att egna 16-åriga barn drack alkohol.

– Om de precis som jag startar en öl- och vinprovarklubb när de går på gymnasiet skulle jag tycka det var väldigt trevligt, eller om de hade fester där de blandade lite cocktails eller drack lite bra öl, säger han.

Alkoholläkaren: ”Han kan inte det här”

Alkoholläkaren Sven Andréasson är starkt kritisk mot Edwards Blom förslag.

– Han kan inte det här. Det finns välbeforskade effekter av åldersgränser på både konsumtion och problem, säger han.

– Man kan hävda ”äsch, ungdomar kan skaffa alkohol ändå” och att det viktigaste är vad kompisarna gör. Men återigen är forskningen ganska entydig: man kommer inte åt alla problem, men man sänker mängden problem ganska ordentligt när föräldrar blir mer återhållsamma, och på samma sätt andra viktiga källor till alkohol. Och krogen är ju en självklar sådan.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Edward Blom

Alkoholpolitik