Peg Parnevik talar ut om sin ätstörning: ”Rädd för att dö”

avJakob Meijer

Kändisskapet och hatkommentarerna blev för mycket.

Nu avslöjar Peg Parnevik att hon de senaste åren kämpat med att bli frisk från sin bulimi.

– Jag var rädd för att jag skulle dö, säger hon i sin podcast ”Pillowalk”.

Peg Parnevik och systern Penny Parnevik medverkar vanligtvis tillsammans i podcasten ”Pillowtalk”. Men i veckans avsnitt har Peg valt att göra den ensam. Nu berättar artisten, som under åren engagerat sig i kroppsaktivism, att hon lidit av ätstörningar.

– Jag har haft bulimi i nästan tre år, säger hon i podcasten.

Från att ha haft ett gott självförtroende förändrades hennes självbild i och med att hon började synas i ”Parnevik”.

– När jag var liten var jag alltid: ”Jag är bäst, i’m the shit”. Jag gjorde min grej. Men när vi började med ”Parneviks” och man började få kommentarer, det var då jag började bli osäker på riktigt, säger hon.

– Vissa skrev att jag hade en lat kropp, att jag inte tränade. Jag grät väldigt mycket.

Jämförde sig med sina systrar

Men problemen började redan innan tv-karriären.

– Jag spydde aldrig för att jag inte tyckte om min kropp eller att jag hade en dålig relation med mat. Däremot tränade jag alldeles för mycket och åt alldeles för lite. Därför mådde jag nästan alltid väldigt dåligt. Jag kunde träna en timme och få så pass extremt illamående att jag spydde för att få bort den känslan.

Förra året eskalerade det. Hon kunde äta hela godispåsar bara för att kräkas upp det senare.

– Jag kunde spy som minst en gång i veckan och som mest två gånger om dagen. Ska jag vara helt ärlig började allt eskalera när vi blev riktigt kända och folk hade en tendens att jämföra mig med mina systrar.

Hon poängterar att hennes systrar inte gjort något fel, men att hon tyckte det var svårt att leva upp till den perfekta bilden.

Enligt Peg Parnevik är det bara två personer som känt till hennes problem. Pegs ex och nuvarande pojkvän Filip Kaspersen Lamprecht. Hon hyllar också Kaspersen Lamprecht för hans stöd.

”Det är okej att vara svag”

Peg Parnevik berättar att när det var som värst var hon var rädd för att dö. Hon inser att hon borde ha sökt hjälp, vilket hon aldrig gjorde. I stället kom vändningen förra sommaren då hon fick nog.

– Det handlade mer om respekt, jag ville respektera mig själv igen. Se mig själv som något bra och värdefullt i stället för att straffa mig själv, säger Peg Parnevik.

Artisten säger att hon fortfarande kan ha sämre dagar, men att hon aldrig går över gränsen.

Med sin historia hoppas hon nu kunna hjälpa andra att söka den hjälp de behöver. I podden vänder hon sig även till sitt yngre jag.

– Jag tänker på femåriga Peg, jag vill att hon ska veta att hon är bäst, att hon är fin, att hon är bra och stark och hon är tillräcklig. När världen känns för stor och tung kommer jag hjälpa henne att vara större och starkare. Det är okej att vara svag och osäker så länge det inte går över till hat och till något destruktivt.

Nöjesbladet har sökt Peg Parnevik.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parneviks