Peter Jöback om övergreppen: ”Jag har lagt så mycket skuld på mig själv”

NÖJE

Peter Jöback utsattes för övergrepp som barn.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar han om traumatiska händelser, som han länge höll hemliga för omvärlden.

– Det tog jättelång tid för mig att förstå att det inte var mitt fel, säger Peter Jöback i programmet.

1 av 5 | Foto: SVT, skärmdump
Peter Jöback

Peter Jöback, 46, fick sitt stora genombrott som Robert i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal ”Kristina från Duvemåla” 1995.

Han har sedan dess varit en av Sveriges största sångare och musikalstjärnor.

Drivkraften genom karriären stavas revanschlusta. Uppväxten var tuff. Pappan drack och Peter Jöback sökte istället bekräftelse på annat håll. Och de som fanns nära till hands var de vuxna som fanns runt honom, när han i 12, 13-årsåldern jobbade som barnskådespelare på en teater.

– Det fanns en man där som jag tyckte jättemycket om. Jag såg upp till de här äldre hela tiden. De var mina extraföräldrar. En dag kom han in i min loge och så tog han av sig kläderna och frågade mig om jag kunde tillfredsställa honom. Och så gjorde jag det, berättar Peter Jöback i ”Stjärnorna på slottet”.

”Förstörde glädjen till min kropp”

Mannen utnyttjade Peter Jöbacks utsatthet och sårbarhet vid upprepade tillfällen.

– Jag har lagt så mycket skuld på mig själv för det kändes som att jag bad om det, säger han med tårar i ögonen.

– Och sen fortsatte det där ett tag, men inte bara han. Det fanns andra människor på teatern som han säkert hade något slags jävla nätverk med, jag vet inte vad det var.

Övergreppen satte djupa spår hos Peter Jöback.

– På något sätt så förstörde de min sexualitet. Glädjen till min kropp. Och jag kunde inte skylla på att någon hade våldtagit mig, utan det var liksom jag som hade sagt att det var okej för jag behövde den där närheten – jag behövde bli sedd, förklarar han i programmet.

Fick hjälp på rehab

Han ville inte belasta sina föräldrar och valde därför att inte berätta om övergreppen för dem. Istället bar han med sig händelserna som mörka hemligheter upp till vuxen ålder.

– Det tog jättelång tid för mig att förstå att det inte var mitt fel.

Men till slut blev bördan för svår att bära. Peter Jöback flydde in i ett destruktivt leverne – tills han insåg att det inte gick längre. Han valde då att lägga in sig på ett rehab i London. Där fick han lära sig att betrakta sin tunga ryggsäck på ett helt nytt sätt, att omfamna sin historia och sina erfarenheter och att hitta tillbaka till passionen för sitt yrke.

– Jag brukar säga att jag satte den på huvudet som en krona istället. Att jag bär den med stolthet.

”Det finns en kraft i att dela”

Nöjesbladet har sökt Peter Jöback, som skickar en kommentar via sitt management i ett mejl.

”Det var väldigt kul att få vara en del av nya säsongen av ’Stjärnorna på slottet’ med dessa härliga personligheter! En vecka av glädje och mycket skratt och tryggheten i den gemenskap som infann sig på slottet gjorde också att vi vågade öppna oss. Vi delade starka ögonblick där och då. För min del, allt från den enorma stolthet och tacksamhet jag känner för den framgång jag har och haft i min karriär och jag delade också med mig av en av mina tyngsta historier på det sätt jag bearbetat den fram till nu. Det finns en kraft i att dela, att inte bära på skam och skuld och förhoppningsvis ger det tröst till de i liknande situationer och mod att våga prata och att omfamna sin historia. Jag tycker SVT behandlat min berättelse med respekt, jag säger det jag ville säga och har inga ytterligare kommentarer till det som visas i programmet”.

”Stjärnorna på slottet” sänds på lördagar 20.00 på SVT1.

Det här är årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM