Lena Mellin: Jag skrattade inte en enda gång

Grotesco.
NÖJE

Det var förvånande att jag fick uppdraget att recensera ”Grotescos” framtidsspaning som sändes i SVT i kväll.

Jag är nämligen en av Sveriges sämsta tv-tittare.

Däremot kan jag en del om politik och i spaningen ingår en förfärligt rörig valvaka som jag ska återkomma till.
Tyvärr skrattade jag inte en enda gång under det halvtimmeslånga programmet. Spaningarna var varken tillräckligt på pricken eller tillräcklig roliga.
Programmet handlar om alltså om en valvaka som äger rum 2022, om 4,5 år. Vakan leds av bland andra Melinda Ulfsson (Belinda Olsson) i den nya tv-kanalen ­SVTV4.
Regerande ”Nya Alliansen”, M, KD och SD har lagt ner public service och dess ersättare är förfärlig. Till och med programledarna gör reklam för specifika produkter men reklamavbrotten är avskaffade. Reklamen är i stället en integrerad del av programmet. Det vore mycket tråkigt om Groetesco fick rätt på den punkten.
Programledarna försöker inte ens vara opartiska. Melinda håller exempelvis tummarna för att ”Nya Alliansen” vinner valet igen – vilket de också gör efter diverse turer.
Under programmets gång görs diverse utblickar till personer som tittar på tv och som i de flesta fall sysslar med något underligt medan de gör det. VR-glasögon är inte ett obligatorium, men nästan.
En man berättar plötsligt om att han lider av hårcancer och får medlidsamma frågor av reportern. Till det visar sig att han inte alls hade cancer utan problem med håravfall. Inte roligt, men kanske en framtidsspaning. Vi har ju en tendens att uttrycka oss alltmer drastiskt, ibland så att formuleringarna helt saknar verklighetskontakt.

En pojke får också utgjuta sig över att han kallades upp till rektorn för att han kallat en kvinnlig elev för ”jävla hora”. Den fråga han får av reportern är om rektorn är kvinna. Inte roligt det heller och om det är det som Grotesco tror blir resultatet av #metoo vill man bara gråta.
Och så är det matlagning. Såklart. Kocken Niklas Kåcksucker tillreder en valmeny. Det var en rolig spaning.
Politikerna framställs som fullblodsdårar. SD:s parti­ledare värnar till exempel om den svenska pinnen till skillnad från yuccapalmer och annat otyg. Maj Salén (S) säger att eftersom Socialdemokraterna är ett mittenparti måste de flytta sig högerut när högerpartierna går åt höger. Annars skulle de ju inte vara kvar i mitten. Alla partiledare uttalar idiotier och på den punkten hoppas jag också att Grotesco får fel.

Det hela slutar med att ”Nya Alliansen”, M, KD och SD, får 60 procent av röstena. Det betyder att valvakan är den sista någonsin eftersom de lovat avskaffa demokratin. Det vore ohyggligt tråkigt om det skulle besannas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Grotesco