Succén har gjort Pernilla Wahlgren rik, glad och tacksam

avBenjamin Andrée

Hon gör succé både i tv-rutan och på showscenen.

För allsångsaktuella Pernilla Wahlgren går karriären som tåget.

– Med utsålda hus är det klart det blir klirr i kassan, säger hon till Nöjesbladet.

Nästa år är det 40 år sedan Pernilla Wahlgren, 50, debuterade på scenen i sin första huvudroll som ”Annie” i musikalen med samma namn.

Sedan dess har det blivit oräkneliga stora roller för henne på scener runt om i landet, det finns knappt ett tv-program värt namnet som hon inte medverkat i genom åren och hon har tävlat i Melodifestivalen fem gånger.

Ihop med Sofia Wistam leder hon en podd som den gångna veckan varit på allas läppar efter att de nämnt n-ordet, vilket de fått skarp kritik för och ångerfullt klippt om avsnittet.

I kväll ställer hon sig på allsångsscenen för fjärde gången.

– Jag vet att jag varit med tre gånger tidigare men jag minns inte vilka programledare jag gästat. Måste man veta det? säger Pernilla och skrattar.

Även om minnet sviker så gillar hon programmet i största allmänhet och programledaren Sanna Nielsen, 33, i synnerhet.

– Det är ett fantastiskt program för allsång förenar människor på ett så härligt sätt och ”Allsång på Skansen” är speciellt för det ligger så vackert med utsikt över vattnet och Stockholm, säger hon och fortsätter:

– Och Sanna är fantastisk. Hon är som klippt och skuren för jobbet.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pernilla Wahlgren gör i dag sitt fjärde program av ”Allsång på Skansen”.

”Jag lever verkligen drömmen”

Pernilla kommer göra två nummer ur sin succéföreställning ”Kort, glad och tacksam” i allsången. Ett shownummer i den ordinarie sändningen och ett i sändningen som fortsätter på SVT Play efter programmet.

– Tänk att få ha en alldeles egen show som dessutom är en publiksuccé. Jag har fått välja min egen ensemble och jag älskar verkligen att gå till jobbet för första gången på väldigt länge. Jag lever verkligen drömmen just nu, säger hon.

Pernillas jubileumsshow ”Kort, glad och tacksam” fick fina recensioner i Nöjesbladet i samband med premiären i februari och den har spelats för utsålda hus runt om i landet hela våren.

– ”Wahlgrens värld” har förstås varit en stor del i showens framgång. Både när det gäller publiktryck och innehåll. Vi driver rätt hårt med både ”Wahlgrens värld” och familjen i showen.

”Slitit röven av mig”

De stora framgångarna med ”Wahlgrens värld” och ”Kort, glad och tacksam” har gett Pernilla en helt ny trygghet och frihet. Både konstnärligt och ekonomiskt.

– Jag har slitit röven av mig i alla år och även gjort massa jobb som inte direkt varit några drömjobb, så jag känner att jag är värd detta, säger hon och skrattar.

– Jag hade inte haft råd med mitt nya hus i Marbella utan succén med programmet och showen. Men man ska också komma ihåg att jag tagit en väldigt stor risk eftersom jag är medproducent. Om publiken skulle svika så drabbar det mig hårt. Och tvärtom. Nu med utsålda hus är det klart det blir klirr i kassan.

Får inte vara ifred

Trots att Pernilla varit känd i så gott som hela sitt liv så finns det ett tydligt före och ett efter ”Wahlgrens värld” när det gäller kändisskapet.

– Folk kommer fram på ett helt annat sätt nu än tidigare. Innan så tisslades och tasslades det lite. Men nu blir det kaos om jag och familjen exempelvis går på Gröna Lund. Jag, Bianca och Benjamin var i Vaxholm häromdagen och vi fick inte vara ifred alls.

Som frilansande artist har Pernilla tidigare haft svårt att tacka nej till jobb och har ofta känt en oro för familjens försörjning.

– Nu har jag råd att vara ledig på ett helt annat sätt än tidigare. Det är väldigt skönt. Jag har varit dålig på att unna mig ledighet. Det ska det bli ändring på från och med nu.

ARTIKELN HANDLAR OM