Melodifestivalen 2016

Molly Sandén smiskar alla i Gävle

avMarkus Larsson

Markus Larsson om bidragen i sista deltävlingen på lördag

GÄVLE. Fjärde deltävlingen handlar om tre saker:

1. Molly Sandén.

2. Molly Sandén.

3. Molly Sandén.

Ungefär så är läget när gruppspelet i Melodifestivalen 2016 avslutas i Gävle efter fyra år.

Förlåt, fyra veckor.

Redan innan tävlingen började, på den tiden då människan i Sverige mest satt och diskuterade om Jon Snow i ”Game of thrones” var död eller inte, korades Molly Sandén till årets vinnare av spelbolagen.

Och inte många protesterade. Varje år måste någon ha den gula ledartröjan. 2014 var det Sanna Nielsen. I fjol var det Måns Zelmerlöw. I år får Sandén den något otacksamma uppgiften.

Nu är det upp till bevis

Det är hon som ska sätta sig på en räkmacka och glida vidare till Friends arena på lördag. Det är hon som ska ta fajten med resten av årets paradnummer. Det är hon som ska göra upp om vinnarkotletten med Oscar Zia, Wiktoria och, vad hette han nu igen, Robin Karlsson?

Allt det här, eller det mesta av det i alla fall, bestämdes innan någon ens hade hört låtarna. Molly etta – resten tvåa.

Nu är det upp till bevis.

Och visst känns bidraget ”Youniverse” – känn på den ordleken, ”you” i stället för ”u” – som en klassisk svensk vinnarkandidat. Verserna är Sanna Nielsen, i refrängen serveras det ”you”-weilande à la Robin Stjernberg och mot slutet dyker ett parti upp vars atmosfär som påminner en hel del om ”Euphoria” med Loreen. Påminner och påminner – skillnaden är ungefär lika stor som fjäderdräkten mellan två gråsparvar på trottoaren.

Schyffert-baksmälla

”Youinverse” – ”you” i stället för ”u”! – är dock ingen ”Heroes” eller ”Euphoria”. Några sådana självklara guldmedaljörer finns det inte i år. Men den fjärde deltävlingen borde Molly Sandén kunna klämma ut på en elektrisk tandborste och putsa tänderna med.

Fjärde deltävlingen kommer, efter förra helgens utmärkta program, lida av en påtaglig Henrik Schyffert-baksmälla. Möjligen kan musikmixen dölja att allt antagligen återgår till business as usual.

Dolly Style återvänder och låter som om Lili & Susie sjunger ABBA-karaoke med Icona Pop. Panetoz gör Hoffmaestro-stökig gladpop. Till och med Frans är här.

Frans? Ja, den lille killen som 2006 gjorde toksuccé med hiten ”Who's da man, Zlatan”.

Som Samir & Viktor skulle ha sagt: oj.

Smisk för Bengtzing också

Och Linda Bengtzing och Martin Stenmarck ska nog vänta med att skaka segerchampagnen. Håll den på kylning ett tag, kanske ända till nyår. I tävlingens aktuella och totalitära appregim känns veteranernas chanser små.

Men Bengtzings bidrag ”Killer girl” skulle bli hysterisk högläsning av en Dramaten-profil.

Texten om att vara vild i bingen – här finns skinksmisk, uttrycket ”killer girl” och uppmaningen att trycka på knappen ”on” – är som gjord för, säg, Stina Ekblad.

Det vore helt ok.

ARTIKELN HANDLAR OM