Countrystjärna: Frun fick mig att bli artist

NÖJE

Hustruns ord fick Sturgill Simpson att våga satsa

1 av 4 | Foto: RETO STERCHI
Sturgill Simpson.

Idag är han artist och turnerar runt världen.
Men om det inte vore för hans fru skulle musiken kunna ha förblivit en hobby.
– Hon sa att ”Du vet att du suger inte på det här”, säger Sturgill Simpson, när Nöjesbladet träffar honom på Berns i Stockholm.

Rummet på Berns övervåning är nästan kolsvart.

Sturgill Simpson kliver fram under den dimrade ljuskronan från skuggorna längs väggen.

– Jag kan tända lampan om du vill? säger han och vrider upp ljuset bara lite.

Han är 38-åringen från Kentucky som sägs vara ett ansikte för den mer moderna outlawcountryn. Tillsammans med sitt band spelar han på Berns under tisdagkvällen. Själv vill han inte beskriva sin musik genom att sätta ord på den.

– Jag försöker att inte göra det. Det finns tillräckligt med människor som sätter gränser och begränsningar på din musik ändå. Säger du till folk att ”det här gör jag” och sedan gör något annat blir folk besvikna. Du begränsar dessutom dig själv kreativt, säger han.

Frun fick honom att satsa

Han kan däremot hålla med om att han är en countrykille.

– Ja, om jag öppnar min mun kan jag bara sjunga på ett sätt. Musikaliskt kan jag omge mig med alla olika stilar och fortfarande förhoppningsvis få det att fungera.

Musiken var egentligen bara en hobby, tills hans fru fick honom på andra tankar.

– Jag har haft alla jobb du kan tänka dig. För sex år sedan började jag skriva mycket på kvällen efter jobbet. Min fru uppmuntrade mig och sa att ”Du vet, du suger inte på detta”.

Han fortsätter:

– Hon sa att en dag kommer du att vakna upp och vara 40 år och inse att du aldrig försökte göra vad du älskade och då kommer jag att vara fast med dig i din egen bedrövelse. Det var ett stort uppvaknande. Jag är 40 om två år så jag är glad att jag lyssnade på henne. Hon hade rätt.

Dricker inte alkohol

På Wikipedia, inte alltid helt trovärdig, står det att Sturgill Simpson haft alkoholproblem. Han berättar att det inte stämmer. Under hans tid som marinsoldat drack han för mycket, konstaterar han. Idag dricker han inte alls. Anledningen? Att han inte tycker att det fungerar när han ska fokusera.

– Jag beslutade mig för att jag nog var hälsosammare utan alkohol, det var inte för att jag hade problem. Jag borde nog inte säga det här, men när du tillbringar din karriär med att titta ut över rum fyllda med fulla människor så får det dig att inte vilja dricka.

Karriären går uppåt och Simpson har märkt sig bli allt mer känd utanför USA. Men turnélivet har sina baksidor.

– Jag missade nästan hela första året av min sons liv. Jag kände mig väldigt självisk och hade mycket skuldkänslor för det. Allt kändes bitterljuvt. Mina drömmar besannades, samtidigt längtade jag hem mycket.

Känslorna och samvetskvalen resulterade i den senaste skivan ”A Sailors Guide to Earth”, tillägnad just sonen.
Så hur tror Sturgill Simpson att sonen kommer reagera när han förstår att hans pappa skrivit ett helt album till honom.

– När han är gammal nog att förstå antar jag att han kommer bli generad. När han sedan är i min ålder kommer han nog uppskatta det. Men då är väl jag död, säger han och ler skämtsamt.

ARTIKELN HANDLAR OM