Settmans nya TV4-satsning kan vara plagiat

avTorbjörn Ek

NÖJE

Programidé med samma namn och samma koncept skapades av studenter 2012

TV4 flyttade oväntat på nya storsatsningen med Peter Settman.

Nu drabbas programmet av ännu en kontrovers.

– Vårt program hade samma namn och också en barnpanel som skulle svara på vuxenfrågor, säger den förra journaliststudenten Martin Östling.

Foto: CHRISTIAN JOHANSSON
Peter Settman.

2012: Som ett skolprojekt skapar journaliststudenter programidén ”Hur svårt kan det va´?” där en barnpanel analyserar vuxna ämnen.

2016: TV4 skryter om värvningen av Peter Settman. Kanalens nya storsatsning ska bli programmet ”Hur svårt kan det va?” där den kända tv-profilen låter en barnpanel ge ”sin syn på vuxnas problem”.

En slump?

Det är i alla fall TV4:s förklaring.

”Helt sinnesjukt”

Men journaliststudenterna som tog fram ursprungsidén för fyra år sedan när de studerade journalistik på Linnéuniversitetet i Kalmar är inte lika säkra.

”De har snott vår idé” skriver en av dem på Facebook och får medhåll från en före detta studiekamrat: ”Det här reser verkligen frågor”.

”Haha, helt sinnessjukt egentligen” skriver en annan av de sju journaliststudenter som 2012 spelade in en trailer till sin programidé, och publicerade den på Youtube, som en del av en kurs på universitetet.

– Vi spelade in och klippte en trailer till en pilot som vi sen presenterade för en jury bestående av mediemänniskor i Kalmars medieområde. Det var en del av vår utbildning, säger Martin Östling som var en av journaliststudenterna.

När han i helgen hörde Peter Settman beskriva sitt nya TV4-program blev han förvånad.

– Det kändes väldigt bekant, inte minst med tanke på att även vårt program hette ”Hur svårt kan det va’?”. Så jag tog fram vår gamla trailer på youtube. Vi hade spånat fram den här idén om en barnpanel som svarar på vuxenfrågor på ett enkelt och okomplicerat sätt, säger Martin Östling.

TV4: ”En bra programidé”

Nöjesbladet når TV4:s programchef Anna Rastner via mejl.

– Vi har fått det här programförslaget presenterat för oss av ett produktionsbolag som inte haft någon kännedom eller kontakt med studenterna och deras programidé. Det är helt enkelt en slump att programidéerna liknar varandra, även till namnet, skriver hon.

Settmans nya program skulle ursprungligen ha premiär redan nu i höst men har flyttats till våren 2017 och ersätts av nya avsnitt av ”Parlamentet”. Enligt Anna Rastner har flytten inget att göra kontroverser kring programidén.

– Vad gäller studenternas har jag haft en dialog med en av dem kring detta och förklarat samma sak. Det är som sagt inte helt ovanligt att en bra programidé kommer från flera håll.

Martin Östling är mest förvånad.

– Den enda frågan som kvarstår nu är hur juryn som bedömde vårt arbete endast kunde ge oss betyget ”godkänt”. Det har ju visat sig att programidén höll för en av Sveriges största TV-kanaler, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4