Mejla

Håkan Steen

First Aid Kit borde ge ut sina covers

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ANDERS DEROS
First Aid Kit på Way out West.

NÖJE

Jag vet väldigt lite om en artist som heter Van William.

Men hans låt ”Revolution” är min mest spelade just nu.

Inte minst ger den mig svår First Aid Kit-abstinens.

Det var nämligen så jag hittade låten, First Aid Kit lade upp en snutt av videon på sitt Instagram-konto. Klara och Johanna Söderberg är med och sjunger på ”Revolution” och till stor del är det deras unika harmonier som lyfter den högt över indiepopmängden.

Van William visar sig heta Van Pierszalowski. Han var tidigare medlem i bandet Port O’Brien och frontar numera San Francisco-baserade Waters. Soloprojektet föddes, som så mycket, ur hjärtesorg. ”Revolution” känns självklar direkt där den kliver in någonstans mellan Bright Eyes mest blåssprudlande stunder och First Aid Kits ”Emmylou”.

Systrarna har turnerat med Pierszalowski och det är tydligt vem som tog mest intryck av det, ”Revolution” skulle kunna vara en First Aid Kit-låt.

Men något av det bästa med duon från Svedmyra är ju deras prestigelöshet. De har alltid varit öppna för samarbeten och aldrig försökt mörka inspirationskällor, tvärtom. Vilket även har visat sig vara en alldeles utmärkt karriärstrategi.

Låten som fick allt i rullning var en primitivt inspelad cover av Fleet Foxes ”Tiger mountain peasant song” som Fleet Foxes själva började sprida på nätet.

Sedan dess har First Aid Kit bland annat sjungit på skivor med Conor Oberst och Jenny Lewis och inte minst fortsatt göra lysande covers.

Jag börjar leta på Youtube och blir sittande. Det finns hur mycket som helst. Tolkningarna av ”Dancing barefoot”, ”America” och ”Red dirt girl” som fått Patti Smith, Paul Simon och Emmylou Harris att gråta på Polarprisgalan. The Kinks ”Waterloo sunset” i en radiostudio, Abbas ”Chiquitita”, Amasons ”Went to war”, Joan Baez ”Diamonds and rust”, Rolling Stones ”Play with fire”, Townes Van Zandts ”Waitin’ around to die” och R.E.M.:s ”Walk unafraid”. Med mera, med mera.

Och det låter alltid som First Aid Kit-låtar, tack vare de där harmonierna. Till och med Black Sabbaths ”War pigs” som de gjorde i regnet på Way Out West i fjol.

First Aid Kit jobbar just nu på ett nytt album, men det lär vi inte få höra förrän nästa år.

Någon gång borde de även ge ut en samling med sina bästa covers. Det skulle bli en fantastisk skiva.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN