Ny garderob - utan en spänn!

Av: Karolina Skande

Publicerad:
Uppdaterad:

Förnya garderoben - trots fattigmånad

Gapar plånboken tom så här efter jul, nyår och mellandagsrean samtidigt som suget för en ny vårgarderob gör sig påmind? Du är inte ensam! Som tur är finns det enkla och billiga knep att damma av och piffa till det som redan finns tillgängligt i garderoben.

Städa och strukturera

Det första och tråkigaste tipset är helt enkelt en ordentlig garderobsrensning. Att städa garderoben har två syften, dels att bli av med urtvättade, trötta och förbrukade plagg men även att återupptäcka plagg som du glömt att du ägde.

Ut med det gamla och in med det nya
Vid rensningen av garderoben bör du bilda en hög med kläder som fortfarande är fräscha och fullt brukbara men som du själv kanske har tröttnat på. Tvätta och stryk dessa plagg och bege dig sedan till en second hand-affär som tar emot kläder mot betalning. Har du tur kan tre gamla plagg kanske resultera i ett nytt!

Klädbytardag
En metod som det oftast tipsas om men som sällan blir verklighet. Kommer man dock noga överens om riktlinjerna för klädbytardagen kan det verkligen bli en succé. Orkar eller hinner du inte arrangera en organiserad bytardag kan du kanske bara fråga närmsta väninnan om ni inte kan byta lite kläder med varandra, om inte annat bara tillfälligt.

Besök närmsta hobbybutik
Ibland kan ett snabbt besök i närmsta hobbybutik ge inspiration och nya idéer. Kanske en fin tygblomma att sy fast på ett par gamla skor eller varför inte ett diadem?

Ta fram saxen
Har du minsta aning om hur man hanterar en sax och en symaskin tycker jag att du ska våga släppa fram din fulla kreativitet. Har du några plagg som du aldrig använder men som du gillar färgen/mönstret/materialet på så går det säkert att med relativt enkla justeringar skapa ett helt nytt plagg, eller i alla fall kanske göra om en kjol så att den får en modernare kjollängd.

Fram med finplaggen
Alla har vi några plagg som vi vurmar lite extra för. De plockas fram vid ytterst speciella tillfällen och endast då. Det behöver inte vara en galaklänning utan kanske något så enkelt som en fin sidenblus eller en mjuk cashmeretröja Favoritplagg som man helt enkelt är lite extra rädd om, kanske till och med så varsam med att de nästan aldrig åker fram ur garderoben? Känns det igen? I sånt fall är det dags att bryta gamla mönster. Plocka fram finfavoriterna och använd dem innan det är försent!

Snegla i övriga familjemedlemmars garderob

Om du inte är singel eller ensamboende har du fler än en garderob att utnyttja. Spana in vad din mans/systers/dotters garderob har att erbjuda. Alltid kan man hitta något! Själv går jag ofta lös på min mans koftor och skjortor som på mig blir lite trendigt oversize.

Håll koll på loppisar
Glöm de tjusiga second hand-butikerna som allt som oftast tar överpriser för begagnade plagg, de är på loppisar du kan göra de riktiga fynden! Tag två betala 10 kr?

Tänk på detaljerna
När garderoben känns lika spännande som en årsredovisning från Ericsson är det viktigt att lägga extra krut på detaljer och accessoarer. Fina sidenband från julen, en undanstoppad scarf, ett ärvt gammalt halsband eller kanske en bortglömd kuvertväska. Ta fram allt du har hemma och mixa och matchande med existerande plagg i garderoben.

Håll ut!
Innan du vet ordet av har en ny lön landat på kontot och du kan återigen bege dig ut på stan för att göra fantastiska modekap!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN