Greta Thunberg berättar om diagnosen i ”Skavlan”

”Om jag inte haft asperger hade jag fastnat i det sociala spelet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

I kvällens avsnitt av ”Skavlan” i SVT pratar klimataktivisten Greta Thunberg öppet om sin asperger.

Hon berättar att hon ofta ser saker i svart eller vitt – vilket hon ser som en fördel när det kommer till klimatfrågan.

– Lösningen är så lätt att en femåring kan förstå det. Vi måste stoppa utsläppen, det är svartvitt, säger hon i programmet.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, gästar kvällens ”Skavlan” i SVT. Förutom att prata om sitt klimatengagemang berättar hon öppet om sin asperger – något hon beskriver som en styrka när det handlar om att se världen på ett annorlunda sätt.

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon i programmet.

– Det gör att jag fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv. Om jag inte hade haft det så hade jag inte kunnat se det utifrån på samma sätt. Jag ser väldigt mycket saker i svart eller vitt.

Just den svartvita aspekten berättar hon är extra avgörande när det kommer till klimatfrågan.

– På ett sätt är det den mest komplicerade frågan som finns och det kommer krävas otroligt mycket för att stoppa det. Men lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det.

– Antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll, eller så gör vi inte det.

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg och programledare Fredrik Skavlan.
Foto: Pillan Thelaus /SVT
16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg och programledare Fredrik Skavlan.

Fick Malena Ernman att byta karriär

Greta Thunberg är förutom en välkänd internationell klimataktivist även dotter till operasångerskan Malena Ernman, 48. Hennes vurm för klimatfrågor har fått hela familjen att tänka om och ändra livsstil. För Malena Ernman har det gått så långt att hon fått byta karriär.

– Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan. Eftersom min mamma var beroende av att flyga för sitt jobb så fick hon byta karriär. Nu gör hon musikaler i Stockholm istället, säger Greta.

Hennes klimatengagemang har även uppmärksammats internationellt, av såväl kändisar som politiker. Bland annat har Leonardo Dicaprio delat en artikel om Greta Thunberg på sociala medier och Arnold Schwarzenegger har bjudit in henne till att medverka på sitt årliga klimatmöte i Wien.

I slutet på förra året listade tidningen Times Greta Thunberg som en av de mest inflytelserika tonåringarna i världen. På listan återfanns även ”Stranger things”-skådisen Millie Bobby Brown, 14, och fotbollsstjärnan Kylian Mpabbé, 19.

”Skavlan” sänds i SVT fredagar klockan 21.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE