Mejla

Per Magnusson

Värdigt vacker Avicii-hyllning på P3 Guld

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk popmusik 2018 är och förblir synonym med förlusten av Avicii.

Något som naturligtvis också genomsyrade årets P3 Guld.

Den graciösa Seinabo Sey iscensätter sin ”Good in you” med en röst varm nog att smälta januari.

Viagra Boys sluskrockar till fonden av tennis.

Mwuana uruppför sitt 20-talsdoftande rapstycke ”Showstopper”.

P3 Guld lyfter fram ny musik på bästa sändningstid. Speglar ett mångfacetterat Sverige och ger en nyanserad bild av en svensk musik bortom ”Så mycket bättre”.

Det är galans främsta förtjänst.

Glädjande nog leds P3 Guld också för femte året i rad av en av Sveriges bästa musikjournalister – Tina Mehrafzoon – i kväll i maskopi med komikern Marcus Berggren.

1 av 3 | Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Hov1 blev kvällens okrönta kungar (årets grupp, årets låt och den prestigefyllda guldmicken) kom knappast som någon överraskning, då fansens röster fått en allt tyngre roll vid sidan av P3:s jurygrupper. Det emotionella pojkbandet är onekligen en röst för sin generation. Kvartetten var inte på plats i Partille arena – även känd som Frank Oceans replokal inför Way Out West 2017 – men lämnade en serie salta meddelanden från Costa Rica.

Att kategorisera musik i en befriande genrelös tid blir alltid en smula fyrkantigt och förvirrande. Robyn vann årets dans – inte pop. En kategori där jag hoppats på Studio Barnhus-relaterade producenten Bella Boo.

Molly Sandén var nominerad i två kategorier för sin tjusigt ärliga r'n'b-pop på svenska. Jag tycker hon var värd att vinna i åtminstone en av dem.

Annars handlade kvällen i Göteborg mer än någonting annat om årets allra mest tårfyllda ögonblick. Aviciis hjärtskärande hejdå. Hyllningen till honom rymde ett naket, fint tal av kollegan Carl Falk, hälsningar från David Guetta, Nile Rodgers och Wyclef Jean, den mystiska Ionnalee och glaskonstnären Menke i en tolkning av ”I could be the one” och en körversion av ”Without you”.

En påminnelse i sorgsnaste moll om vad 2018 alltid kommer att vara i popmusikens historieböcker.

Av: Per Magnusson

Publicerad:

LÄS VIDARE