Managerns hårda kritik – berättar om Nya Vikingarnas kollaps

Peo Thyrén anklagar Kenneth Wahlberg för att sjunga falskt

Dansbandet Nya Vikingarna blev allt annat än en positiv framgångssaga.

Nu har managern Peo Thyrén släppt en självbiografi där han riktar hård kritik mot sångaren.

”Han sjunger så oerhört falskt att det är olidligt”, skriver han.

På en presskonferens 2016 släpptes nyheten om att dansbandet Vikingarna skulle göra comeback med Nya Vikingarna.

Inför nylanseringen av den framgångsrika dansbandsgruppen fick man med sig originalmusikerna Kenth Andersson, Erik Lihm och Johan Norgren. Däremot fick man klara sig utan stjärnan Christer Sjögren, 68, som ersatts av sångaren Kenneth Wahlberg, 49.

Men det som skulle blivit en fortsättning på framgångssagan slutade i total kollaps och bråk om pengar.

Nya Vikingarnas manager Peo Thyrén avslöjar i sin självbiografi ”Från Noice till nu” att det tidigt blev problem i bandet. Efter att miljoner pumpats in i projektet med stora sponsoravtal, inbokade spelningar, skivkontrakt med storbolag och skivinspelning i Memphis upptäckte man att den nya sångaren, som kallas för ”Lenne” i boken, inte kunde sjunga.

”Sedan börjar repetitionen och den kan bara sammanfattas med ett enda ord: katastrof. Lenne sjunger så oerhört falskt att det är olidligt”, skriver Peo Thyrén i boken.

Peo Thyrén om den turbulena tiden

I en intervju med dansbandstidningen ”Får jag lov” utvecklar han sitt missnöje.

– Vi hade hopp om att ”Lenne” hade en tillfällig svacka, att det var en hård press att ta över efter Christer Sjögren. Vi ville tro det bästa, säger han.

Peo Thyrén säger vidare till tidningen att han trots alla problem är nöjd att man lyckades ro projektet i hamn, även om det var turbulent.

– Egentligen, om man vänder på det, är det helt otroligt att ”Lenne” kunde komma från ingenstans, efterträda superstjärnan Christer Sjögren, landa ett stort skivkontrakt, spela in med elitmusiker i Memphis, framträda i ”Bingolotto”, göra en Grammisnominerad platta och få superrecensioner för det utan att kunna sjunga.

Kenneth Wahlberg: ”I chocktillstånd”

Kenneth Wahlberg har fått några av bokens citat lästa för sig och är förvånad över det som skrivits.

– Jag är närmast i chocktillstånd över att människor kan vara så vidriga. Jag säger bara ”karma”, säger han till ”Får jag lov.

Efter bara ett halvårs turnerande valde Kenneth Wahlberg att hoppa av och bandet splittrades. Mindre än ett år efter lanseringen meddelade bandet att man lägger ner.

Kenneth Wahlberg har tidigare öppnat upp om turbulensen inom Nya Vikingarna som ledde till att han gjorde en polisanmälan om grov trolöshet mot huvudman.

Aftonbladet har varit i kontakt med Kenneth Wahlberg som inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Publisert:

LÄS VIDARE