Sångerskan Kirsty MacColl död

NÖJE

Hennes två barn vittnen till olyckan

Sångerskan Kirsty MacColl är död.

Den 41-åriga sångerskan var på dyksemester i Mexiko och simmade tillsammans med sina två barn när hon blev påkörd av en motorbåt.

Barnen uppges vara oskadade.

Foto: REUTERS
Kirsty MacColls dokumentärserie om kubansk musik skulle ha börjat sändas i morgon.

MacColl och barnen var på semester i Cozumel, Mexico. De simmade i ett område där det är båtförbud, då en snabbgående motorbåt körde på henne. Det uppger en PR-byrå som arbetar för hennes manager, enligt TT.

Hennes ex-man, musikproducenten Steve Lillywhite, är enligt nyhetssajten Ananova på väg till Mexiko för att ta hand om barnen.

Kirsty MacColl var dotter till folksångaren Ewan MacColl och är kanske mest känd för julhiten ”Fairytale of New York” från 1987, som hon gjorde tillsammans med The Pogues. Andra hits var till exempel ”There's a Guy Works Down the Chip Shop (Swears He's Elvis)” och hennes versioner av Billy Braggs ”A New England” och Kinks ”Days”.

Sin generations Noel Coward

Musikkarriären startade som tonåring i punkbandet Drug Addix och 1979 släppte hon sin första solosingel, ”They Don't Know”. Låten blev senare en hit när Tracey Ullman gjorde en cover på den.

Förutom solokarriären körade hon också bakom andra artister, som Rolling Stones, Talking Heads, Van Morrisson och Robert Plant.

Bono i U2 har kallat henne ”sin generations Noel Coward” och Johnny Marr, tidigare gitarrist i The Smiths, menade att hennes talang kombinerade ”Ray Davies kvickhet och Beach Boys känsla för uppfinningsrika harmonier”.

Kirsty MacColls sista album, ”Tropical Brainstorm”, släpptes tidigare i år och var en hyllning till kubansk musik. Under 90-talet blev hon allt mer inspirerad av latinamerikansk musik och imorgon var det meningen att den första delen av en dokumentärserie om musiken på Kuba som MacColl gjort skulle börja sändas på brittiska BBC Radio 2.

Hennes plötsliga död gör det osäkert om serien kommer att sändas som planerat, rapporterar BBC News.

Mårten Barck