Därför är kändisarna svartklädda på Golden Globe-galan

Golden Globe-galan blir en mörk tillställning.

Den ena kändisen efter den andra äntrar röda mattan i svarta kreationer – som en protest mot sexuella övergrepp.

– Det är inte tillfälle att vara tyst, säger Reese Witherspoon till New York Times.

Redan i slutet av december spreds det första ryktet om en svartklädd galapublik.

Det rapporterades då att många stjärnor börjat leta efter helsvarta klänningar och outfits till Golden Globe-festligheterna.

Anledningen stavas #MeToo.

Kvinnor har använt hashtaggen till att dela sina berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp sedan bomben om Hollywoodmogulen Harvey Weinsten briserade i höstas. Metoo-upproret har skakat om hela världen – inklusive Sverige.

En nattsvart färgtrend

Men det som började som ett rykte om en nattsvart färgtrend på Golden Globe-galan, fick plötsligt fäste när initiativet ”Time’s up” lanserades i början av januari. Flera stora namn står bakom initiativet – däribland Reese WitherspoonEllen PageBrie LarsonNatalie PortmanKerry WashingtonShonda RhimesEva LongoriaAmerica Ferrerra och Emma Stone, enligt Entertainment Weekly.

På hemsidan framgår att rörelsen är ett enat rop efter förändring från kvinnor inom underhållningsbranschen till kvinnor överallt. Initiativet har hittills samlat in 15 miljoner dollar till en fond, som ska kunna betala rättsliga kostnader för folk som fallit offer för trakasserier på arbetsplatsen. Time’s up uppmanar även alla som deltar i Golden Globe-galan att bära svart för att understryka enighet och makt.

”Tiden är slut för tystnad. Tiden är slut för väntan. Tiden är slut när det kommer till att tolerera diskriminering, trakasserier och misshandel”, skriver Ellen Page på Twitter.

Engagerar både män och kvinnor

Inte bara kvinnor medverkar i manifestationen. Även män uttrycker sitt deltagande. Redan innan galan bekräftade stylister på sociala medier att såväl Dwayne ”The Rock” Johnson som Edgar Ramirez förberett helsvart klädsel.

Även om männen oftast går klädda i svarta kostymer, så har många valt att byta ut de vita skjortorna till svarta. Justin Timberlake, Kit Harington och Joseph Fiennes är ytterligare exempel på män som klär sig i helsvart, kvällen till ära.

Eva Longoria, en av initiativtagarna till Time’s up, förklarar sitt engagemang för The New York Times.

– Det här är en stund för solidaritet, inte ett modetillfälle. I år har vi kvinnor sålt de här galorna med våra galaklänningar, färger och vackra ansikten och all glamour. Den här gången kan industrin inte förvänta sig att vi ska gå upp och snurra runt. Det är inte vad den här stunden handlar om.

Svart klädsel är dock inte enda sättet att visa sitt stöd på. Många stjärnor bär även specialdesignade pins, som stylisten Arianne Phillips har designat på uppdrag av Reese Witherspoon. Enligt The Hollywood Reporter har även flertalet kändisar uppmanat modeföretag att skänka pengar till Time’s up-fonden.

– Det här är ett tillfälle att låta ljuset hamna på andra personer. Det är inte ett tillfälle att vara tyst, säger Witherspoon till New York Times.

Går med aktivister

Dessutom ska flera kvinnliga skådespelare, som Meryl Streep, ha sällskap av varsin aktivist vid galan, rapporterar Variety.

Tarana Burke, som grundade metoo-rörelsen 2006, går tillsammans med Michelle Williams, känd från bland annat ”Blue Valentine”, ”My week with Marilyn” och tv-serien ”Dawson's creek”. Emma Watson syntes med Marai Larasi som ligger bakom kvinnorättsorganisationen Imkaan.

Publisert:

LÄS VIDARE