Begär överprövning mot Lasse Kronér

Uppdaterad 2018-05-09 | Publicerad 2018-01-25

I onsdags lades förundersökningen mot Lasse Kronér ner.

Nu begär målsägandesidan överprövning av åklagarens beslut.

”Min klient känner sig otroligt kränkt och utnyttjad”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz till Nöjesbladet.

I oktober 2017 polisanmäldes Lasse Kronér av en tidigare SVT-praktikant för sexuellt utnyttjande i beroendeställning och sexuellt ofredande.

Efter tre månader kom så åklagarens beslut i onsdags: Förundersökningen läggs ner.

”Det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal i form av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande har förövats och det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen”, skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Det var med blandade känslor som Lasse Kronér tog emot åklagarens beslut.

– Det har varit en väldigt ledsam tid. Jag har aldrig varit så ledsen i hela mitt liv. Det har också varit tufft för familjen, mina döttrar, när den här floden av osanningar har kommit, sa han då till Nöjesbladet.

”Kronér borde ha förhörts”

Nu svarar kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz med att begära överprövning av beslutet. Hon ifrågasätter bland annat åklagarsidan för att man aldrig tagit in Kronér till förhör.

”Min klient känner sig otroligt kränkt och utnyttjad. Hon anser att det här är allvarliga brott som ska tas på allvar. Eftersom det finns stödbevisning borde också den utpekade ha förhörts och konfronterats med alla uppgifter. Detta har ej skett”, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Nöjesbladet.

Få bästa kollen på vad som händer i nöjesvärlden - följ Nöjesbladet på Facebook

”Utsatt för allvarliga kränkningar”

I ett pressmeddelande förklarar hon att de inte delar åklagare Stefan Linds bedömning och beslut.

Den kvinnliga praktikanten, som Kronér ska haft en relation med, har tidigare berättat att programledaren skickade sms med sexuella anspelningar när de arbetade tillsammans 2013 på ”Doobidoo”. Kronér ska då ha tilldelats en varning av SVT.

”När det gäller misstankarna om sexuellt ofredande handlar det enligt målsäganden om ett synnerligen stort antal sms. Majoriteten av nämnda sms har haft sexuell karaktär och målsäganden gör gällande att hon har blivit utsatt för allvarliga kränkningar”, skriver Elisabeth Massi Fritz i pressmeddelandet.

Advokaten: Ålderskillnaden har haft betydelse

Att SVT tidigare behandlat ärendet internt och att Kronér då fått en varning, menar Massi Fritz, tillsammans med andra uppgifter i utredningen stödjer kvinnans berättelse.

Målsägandesidan anser även att att frågan om sexuellt utnyttjande i beroendeställning ska överprövas:

”Orsaken är att den utpekade har haft ett stort inflytande men även en maktposition, han har allvarligt missbrukat en beroendeställning gentemot målsägaren som varit en svagare person och starkt påverkat målsägandens handlande. Även den synnerligen stora åldersskillnad mellan den utpekade och målsägande har haft betydelse”.

Elisabeth Massi Fritz menar även att Kronér borde ha delgivits misstanke om brott.

Nöjesbladet söker Lasse Kronér.

LÄS VIDARE