Ungdomsboken blir thrillerfilm

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:

Producenten: ”Barn har vant sig vid ett hårdare tilltal”

”Nytt grepp” Ella Lemhagen gör långfilm av ­”Pojken med guldbyxorna”. ”Det blir en modern film, vi har hittat en nytt grepp”, säger hon.
Foto: Felipe Morales
”Nytt grepp” Ella Lemhagen gör långfilm av ­”Pojken med guldbyxorna”. ”Det blir en modern film, vi har hittat en nytt grepp”, säger hon.

Shanti Roney tar täten när ”Pojken med guldbyxorna” blir film.

Familjeäventyret hämtar inspiration från maffiasagan ”Snabba cash”.

– Barn har vant sig vid ett hårdare tilltal, säger producenten Fredrik Wikström Nicastro.

Tv-serien från 1975.

Regissören Ella Lemhagen är mitt uppe i föreberedelserna inför nya familjefilmen ”Pojken med guldbyxorna”.

Rutinerade Shanti Roney, 42, leder ensemblen av vad som kan bli nästa generations stjärnor.  

Huvudrollen Mats spelas av Lukas Holgersson. I höst är han även aktuell i Lasse-Majas detektivbyrå. Mats vänner spelas av Olle Krantz och Nina Sand.

– De tre barnen i huvudrollerna har varit enastående. De var de bästa av flera tusen. Och Shanti är jätteviktig som Mats pappa Torkel, säger producenten Fredrik Wikström Nicastro som även ligger bakom ”Snabba cash”-trilogin.

Ska vrida upp dramatiken

Originalhistorien är från romanen med samma namn, skriven av Max Lundgren 1967. Åtta år senare kom en populär tv-serie med samma namn.

– Boken och serien är fantastiska. Men det har aldrig dragits ihop till det klimax man kan uppnå med en filmberättelse. Den stora utmaningen var att höja insatserna. Vrida upp dramatiken och spänningen. Jag ser det som en ”Snabba cash” om barn. En familjefilm fast med ett hårdare och tuffare uttryck, säger Wikström Nicastro.

Kan ni få kritik för att den blir för otäck för de yngre?

– De allra yngsta ska nog inte se den. Men elvaåringar i dag tittar på ”Hunger games” där barn mördar varandra. De har vant sig vid ett hårdare tilltal, säger han.

Filmen produceras av Tre vänner i samarbete med Film i väst och Nordisk film. Hösten 2014 beräknas den ha biopremiär över hela landet.

Publicerad: