Mandelmanns om grannbråket: ”Vi löser det här”

avJakob Meijer, Mathilde Albinsson, Oisin Cantwell

Mandelmanns har fått bygglov för att anlägga en ny parkering och bygga en butik.

Något som upprör vissa grannar.

– Det här stör djurlivet och leder till ökad trafik. Vi kommer att överklaga, säger Peter Johansson, som bor nära tv-bönderna.

– Vi har aldrig haft någon grannkonflikt, säger Gustav och Marie Mandelmann.

Förra sommaren fick ett ösregn bilarna att slira omkring på paret Mandelmanns besöksparkering. I vintras lämnade Gustav och Marie Mandelmann in en ansökan om bygglov för en ordentlig parkeringsplats. Ansökan omfattar även bygglov för en entrébyggnad med ett orangeri i.

Projektet har splittrat byn Rörum på Österlen. En del grannar som Nöjesbladet har pratat med är positiva, andra negativa. Byggnadsnämnde i Simrishamn godkände nyligen Mandelmanns ansökan, vilket Skånska dagbladet var först med att rapportera..

– Vi har fått våra fiskar varma på vägsamfällighetsmöten. Vi blir ganska så utskällda, berättade Gustav Mandelmann i april.

”Numera är det grannkärlek”

Men när Nöjesbladet mötte paret Mandelmann på Sveriges radios presskonferens, där de presenterades som några av årets sommarpratare i P1, lät det annorlunda. Något grannbråk har aldrig existerat, menar de.

– Numera är det mer ”grannkärlek”, säger Gustav Mandelmann.

– Vi har aldrig haft någon grannkonflikt, fortsätter Marie Mandelmann.

– Allt är det som tidningarna drar upp och försöker hitta konflikter. Det finns ingen konflikt egentligen, men det är klart att ska man göra något som är nytt så kan en del känna att det är lite obehagligt med nya saker som kommer in i ens liv sådär. Första naturliga reaktionen är ”nej, inte här! Inte på min gata”. Vi träffades för en vecka sedan på vägen tillsammans och alla var fantastiskt tillmötesgående. Det är klart vi löser det här tillsammans, säger hon.

Känner ingen oro för den fridlysta lövgrodan

Huruvida svärmare, vattensalamander och lövgrodor kan störas av projektet är dock en fråga för länsstyrelsen, som måste pröva om djuren kan påverkas av parkeringsplatsen.

– Vi har byggt de här dammarna för lövgrodorna och det är liksom det enda vi jobbar med – det är ju miljön och mångfalden i vår trädgård, så det är klart vi tänker på det, säger Marie.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Marie och Gustav Mandelmann.

Inte heller Gustav känner någon oro.

– De kommer samsas jättebra med den nya parkeringen och orangeriet och all lummighet som vi odlar där omkring också. Det kommer bli galet bra.

Grannen: ”Vi kommer överklaga beslutet”

Men grannen Peter Johansson, som bor bara 60 meter från Mandelmanns, är mycket missnöjd med kommunens beslut.

–Det finns flera aspekter på det här. Vi har inte fått ordentlig information. Djurlivet lär påverkas och trafiken kommer att öka, säger han till Nöjesbladet.

– Vi har svårt att se att inte lite grovt vägkross hade löst problemen med slirande bilar under regniga dagar på den nuvarande stora parkeringen de har.

Han är dessutom missnöjd med att grannarna får parkera bilar vid tomtgränsen.

– De nya planerna innehåller en parkering för 70 bilar som ska förläggas ända upp till våra tomtgränser. Det handlar ibland om upp till 200 bilar i timmen, så det blir inte så attraktivt att vistas i trädgården längre.

– För att vara miljöbönder beter sig Mandelmanns märkligt. Vi kommer att överklaga beslutet, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM