#Metoo-rörelsen

MTG startar ny utredning mot anklagad chef

Har fått ny information under dagen: ”Ska gå till botten med det här”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

MTG startar en ny utredning mot chefen som anklagas för kränkningar och trakasserier, skriver Dagens Nyheter.

Beskedet kommer bara dagar efter att bolaget beslutat att chefen får jobba kvar.

– Vi är skyldiga våra anställda och den anklagade att reda ut ordentligt, säger MTG i Nordens vd Anders Jensen till Nöjesbladet.

Den tidigare utredningen leddes av HR-avdelningen och då tillfrågades tio personer på avdelningen om sina upplevelser av arbetsklimatet.

– Vi bedömde först att vår väldigt duktiga personalavdelning skulle kunna hantera det här, och de har de gjort med den äran också. Men när det fortsätter att poppa upp ny information så är det viktigt för mig som ytterst ansvarig att verkligen gå till botten med vad som hänt, säger Anders Jensen, vd för MTG Nordic Entertainment till Aftonbladet.

I den nya utredningen ska MTG anlita ett externt ombud, enligt DN.

– Jag vill inte göra om samma sak. Om jag får nya uppgifter ska det göras på ett nytt sätt. Jag ska till botten med det här. Svårare än så är det inte. Jag ska rakryggat kunna säga att jag har gjort det som varit både moraliskt riktigt, lagmässigt riktigt och med utgångspunkt i vad som är bäst för de som eventuellt blivit utsatta och för företaget, säger Anders Jensen till tidningen.

Beslutet om den nya utredningen tog i går, bekräftar Jessica Sjöberg, kommunikationsansvarig på MTG för Nöjesbladet.

”Ord står mot ord”

Enligt Jensen nekar den utpekade chefen till anklagelserna, och menar i stället att han är utsatt för en förtalskampanj.

– Jag måste samla in fakta. Jag har fyra stycken som vittnar om en sak. Och samtidigt har jag en nuvarande anställd som säger att han är utsatt för en förtalskampanj. Ord står mot ord, säger Anders Jensen till DN.

Han uppger också att han bett den utpekade chefen att själv svara på anklagelserna.

– Jag har uppmanat chefen att kliva fram och bemöta uppgifterna.

Fick jobba kvar

MTG, som bland annat äger TV3 och Viasat, inledde en intern utredning angående den höga chefen i oktober. Bakgrunden var att flera anställda larmat företaget om chefens kränkningar, kvinnofientlighet och dåliga ledarstil.

I torsdags meddelade företaget att den chefen får jobba kvar.

– Jag blev bestört när tidigare medarbetare kontaktade mig och berättade om ett oacceptabelt beteende på den aktuella avdelningen. Att uppgifterna går tillbaka något eller några år i tiden gör dem inte mindre viktiga. Dessa händelser står i direkt kontrast mot den värdegrund vi idag arbetar efter och det MTG vi bygger för framtiden. Jag kan av utredningen dra slutsatsen att de brister som funnits varit oacceptabla på flera punkter, men att de inte är av sådan karaktär att de föranleder förändringar inom avdelningens nuvarande ledning, säger vd:n Anders Jensen i ett pressmeddelande.

Nöjesbladet har sökt den utpekade chefen utan framgång.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

Hbo Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Så föddes #metoo-kampanjen

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

MTG

Metoo