Vlad Reiser

Kritikstorm efter Vlad Reisers Youtubevideo: ”Rankar småflickor”

Stor ilska mot youtubern och Melodifestivalen-artisten

Av: 

Sophie Tanha

NÖJE

– I dag, mina vänner, är vi samlade här för att jag ska döma skiten ur tjejer.

Så börjar Vlad Reisers, 27, Youtubevideo där han betygsätter hur sexuellt olika tjejer dansar på Tiktok.

Följarna rasar på sociala medier och flera stora influencers har reagerat på vad de tycker är ren objektifiering och sexism mot minderåriga.

På en skala mellan ett och tio, där ett står för ”pappas ängel” och tio står för ”haram, det arabiska ordet för synd”, betygsätter Vlad Reiser, 27, som har en halv miljon prenumeranter på Youtube och som även medverkat i Melodifestivalen 2019, unga tjejers videor på Tiktok.

– Jag gör det här för att göra världen till en bättre plats. Någonstans vill jag att folk ska ta till sig det här och fatta att ”that’s too much”, säger Vlad Reiser i videon.

”Känner att jag gör något fel”

Sedan börjar bedömningen. Tjejerna, som ofta är i tonåren, bedöms utifrån hur de har stylat sitt hår, vilka kläder de har på sig. Vlad Reiser kommenterar också om de ser ut att ha bh eller inte på sig, och vad för slags bh de i så fall bär.

– Om det här skulle vara min dotter, nej nej nej det där är haram, säger han.

Vlad Reiser kommenterar och betygsätter tjejer på Tiktok.

Vid en tidpunkt hejdar han sig själv, och säger att han förstår hur fel videon kan uppfattas.

– Jag känner att jag gör något fel just nu, säger han och fortsätter:

– Men återigen, jag gör det här för att göra världen till en lite bättre plats.

Humorprofilen: Sjukt vidrigt

Och mycket riktigt – videon fick tittarna att reagera starkt, och många kommenterade ilsket på Vlad Reisers sociala medier. Influencers som Maja Nilsson Lindelöf, 27, och humorprofilen Filip Dikmen, 24, har rasat på sina Instagram stories.

– Att så offentligt ranka småflickor på en skala om hur sexuella de är när de gör något så oskyldigt som att dansa är för mig sjukt vidrigt, säger Filip Dikmen till Aftonbladet.

”Sjukt vidrigt”, säger humorprofilen Filip Dikmen om Vlad Reisers videoklipp.

När Aftonbladet når Vlad Reiser säger han att han vill svara på frågorna via mejl, men har i skrivande stund inte återkommit. Han har innan dess förklarat på Instagram hur han resonerade.

– Jag kollar, dömer och betygsätter tjejernas sexuella beteende på Tiktok. Jag vet att det är tabubelagt, det är exakt därför jag gör det, säger han.

Plockade bort videon

Trots den stora kritiken som riktades åt Vlad Reisers håll ville han inte ta bort videon först. Han såg diskussionen som konstruktiv och som en bra möjlighet för honom att lära sig. Men, även detta kritiserades. Videon är nu borttagen.

– Det känns som att män inte bryr sig förrän andra män säger ifrån. Som en man med makt i samma bransch kände jag att jag var tvungen att markera att det här inte är okej, säger Filip Dikmen.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vägen till framgången – så blev hon miljonär

ÄMNEN I ARTIKELN

Vlad Reiser

Filip Dikmen

Maja Nilsson Lindelöf